Vier leerlingen van Porteum zetten zich aan boord van De Vrijbuiter in voor het klimaat

Lelystad - Luciana, Thijmen, Bente en Jelle - leerlingen van Porteum in Lelystad - doen mee aan de eerste editie van De Groene Koers waarbij zij een aantal weken mee op reis gaan met zeilschip De Vrijbuiter om zich in te zetten voor het veranderende klimaat. De leerlingen vertrekken zondag.

De Groene Koers is een project van Stichting ’t Wylde Leren. Deze stichting zet zich in om het voor middelbare scholieren mogelijk te maken om school en avontuurlijk leren te combineren onder het motto ‘De wereld is je klaslokaal’. Tijdens de reis worden de leerlingen uitgedaagd om een aantal weken van huis en in de natuur te zijn en in een groep van 12 middelbare scholieren te leven en te leren van hun directe omgeving. Alles draait hierbij om duurzaamheid. Zo lopen de leerlingen ministages bij windparken, plastic recycling, zeewierfarms en andere duurzame initiatieven die zij op en langs de oevers van de Nederlandse binnenwateren tegenkomen. 'Een geweldige kans om écht iets aan de klimaatverandering te doen', zegt Luciana uit 3 vwo Technasium.

Deel van de bemanning

Aan boord maken de leerlingen zelf ook echt deel uit van de bemanning. Ze slapen niet in een bed maar in een ‘bunk’, hun jassen worden ingeruild voor zeilpakken en er wordt niet meer gesproken van links en rechts maar van ‘bakboord en stuurboord’. Thijmen zit in zijn examenjaar tl: 'Vanwege de reis heb ik een SE moeten verplaatsen maar dat was geen probleem. Verder houd ik contact met mijn mentor vanaf het schip. We krijgen daar natuurlijk ook de tijd en ruimte om voor school te leren'.

De leerlingen vertrekken zondag 19 september vanuit Zierikzee via onder andere Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn naar Den Helder. Op zaterdag 9 oktober keren zij terug.

Kijk hier voor meer informatie over dit project en over de Stichting ’t Wylde Leren.