Wijnne's Waarheid | Coronapas

Twee dagen lang bivakkeerde ik eerder deze maand op vliegbasis Kleine Brogel in België.

Op het nabijgelegen vliegveld Hechtel-Sanicole werd een vliegshow gehouden en omdat de start- en landingsbaan daar te kort is voor alles groter dan een sportvliegtuig stond het grootste deel van de deelnemende toestellen op het tien kilometer oostwaarts gelegen Kleine Brogel. De deelnemende vliegtuigen vertrokken van daar naar Hechtel-Sanicole en keerden er terug na de display.

Tijgerthema

Op KeeBee, zoals Kleine Brogel onder ingewijden wordt genoemd, stonden op dat moment ook toestellen van ‘tiger squadrons’ - eenheden met een tijger in het embleem - om de zestigste verjaardag te vieren van de NATO Tiger Association, een clubje van tiger squadrons die één keer per jaar deelnemen aan een gezamenlijke oefening. Veel van die toestellen hadden een bijzondere beschildering in tijgerthema. Genoeg te beleven dus voor luchtvaartliefhebbers.

Ik kan me voorstellen dat het u, de lezer, niet bijster interesseert wat ik in mijn vrije tijd doe. De vraag is daarom gerechtvaardigd waarom ik dit met u deel. Ik doe dat echter omdat het aan de corona-actualiteit raakt. Je kon namelijk alleen maar toegang kon krijgen tot de twee spottersdagen op Kleine Brogel als je naast een toegangskaartje en je paspoort ook middels de CoronaCheck-app kon aantonen dat je je coronavaccinatie(s) hebt gehad.

Iedereen kon aanwezig zijn

Wie zich (nog) niet had laten vaccineren moest een negatieve coronatest tonen die maximaal 48 uur oud was. Dus iedereen - gevaccineerden én niet-gevaccineerden - konden bij dit luchtvaartevenement aanwezig zijn. In het laatste geval moest je er wat meer moeite voor doen, maar als je iets graag wilt heb je dat er graag voor over, vertelde een collega-luchtvaartliefhebber die zich niet had laten vaccineren.

Hapje te eten

We hoeven sinds 25 september geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel hebben we een coronapas nodig om een hapje te kunnen eten in een restaurant, een theatervoorstelling of film te bezoeken, of om een festival of sportwedstrijd bij te wonen. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze ook toegang kunnen krijgen. Iedereen kan dus weer leuke dingen ondernemen en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn, toch?

Weer tussen veel mensen begeven

Tijdens de twee dagen op Kleine Brogel merkte ik dat ik het oké vond om me (weer) tussen veel mensen te begeven. Aan dat gevoel lag voor een aanzienlijk deel de wetenschap ten grondslag dat iedereen die er was ofwel is gevaccineerd ofwel de voorgaande 48 uur negatief was getest. Ik hoop dat iedereen die weer iets gaat ondernemen hetzelfde gevoel heeft en gaat genieten.