Oud-BAS-judoka Sacha Buwalda na ruim twee jaar terug op de mat

Biddinghuizen - Na een revalidatie van ruim twee jaar na haar knie-operatie en een geslaagde trainingsstage in Zwitserland, is oud-BAS-judoka Sacha Buwalda uit Biddinghuizen weer terug op de mat.

In juni 2019 werd Buwalda voor de tweede keer geopereerd aan haar voorste kruisband. 'Helaas weet ik uit ervaring dat een revalidatie veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt en de sport waarvan je het meest houdt tijdelijk op pauze moet zetten. Naast de revalidatie was er ook nog een andere factor wat mijn trainingstraject enorm beïnvloedde, corona'.

De versoepeling van de coronamaatregelen maakte het mogelijk dat Buwalda na lang revalideren en wachten eindelijk weer de mat op kon om begin augustus een trainingsstage bij te wonen in Zwitserland. 'Ik heb hier onder meer ervaring opgedaan en tegelijkertijd gekeken hoe goed mijn knie uit de revalidatie is gekomen. Alles voelde goed aan'.

Na de trainingsstage in Zwitserland stond het Nederlands Kwalificatie Toernooi (NKT) op het programma. Tijdens dit toernooi gaan slechts alleen de acht beste judoka's van elke gewichtsklassen door naar het Nederlands Kampioenschap (NK). 

Afgelopen zaterdag was Buwalda's eerste wedstrijd op het NKT een feit. Er deden 16 judoka’s mee in haar categorie, -57 kg.

'Ik voelde me sterk op de mat en won mijn wedstrijden tot aan de finale overtuigend. Door ook de finale – na een vermoeiende Golden Score van bijna 7 minuten – te hebben gewonnen heb ik mij geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap voor senioren op 2 oktober'.

Voordat Buwalda mee gaat doen aan het NK-senioren staat er eerst nog andere wedstrijd op het programma. Aankomende donderdag gaat zij naar Sarajevo, Bosnië Herzegovina. Hier doet Buwalda mee aan de Europa Open Senioren.