De tomaat als time management techniek

Aangeboden door: timemanagement.nl

De Pomodoro techniek is een populaire tijdmanagementmethode. Deze techniek is uitgevonden door de Italiaan Francesco Cirillo. Tegenwoordig woont en werkt hij in Berlijn. Hij ontdekte tijdens zijn studie dat je super productief kunt worden door simpelweg vast te leggen hoe je de tijd besteedt.

De techniek wordt aangeraden door time-management experts zoals Björn Deusings en is wereldwijd ontzettend populair. Misschien wel omdat het ook zo gemakkelijk te leren is. In dit artikel vertellen we er meer over!

Waarom een tomaat?

Even tussendoor. Wist je dat Pomodoro het Italiaanse woord is voor tomaat? De Pomodoro techniek is ontwikkeld door Francesco Cirillo toen hij nog studeerde aan de universiteit. Hij gebruikte een tomatentimer om zijn sessies van 25 minuten te meten. Deze intervallen werden bekend als Pomodoro’s! Inmiddels hebben meer dan 2 miljoen mensen de Pomodoro techniek al gebruikt om hun leven in positieve zin te veranderen. Deze mensen zijn productiever, meer gefocust en zelfs slimmer geworden!

Planning, focus en productiviteit verbeteren

De Pomodoro techniek is handig als je snel afgeleid raakt tijdens het werken aan een project, klus of taak. De methode is toepasbaar voor verschillende soorten werk, waaronder schrijven, coderen, ontwerpen en ook studeren. De techniek kan ook z’n vruchten afwerpen, als je veel repetitieve handelingen moet uitvoeren, zoals bijvoorbeeld inpakwerk en administratief werk.

Een Pomodoro sessie van 25 minuten is lang genoeg om een deel van je werk af te ronden. In tegenstelling tot urenlang werken zonder pauze te nemen, is het relatief eenvoudig om kleine sessies op elkaar te stapelen met behulp van de Pomodoro techniek. Vier Pomodoro sessies kunnen al resulteren in een super productieve ochtend! Daarna is het tijd voor lunch of misschien zelfs een (klein) dutje.

Uitgelegd in zes stappen

We racen vaak tegen de klok om opdrachten af te maken en deadlines te halen. De Pomodoro techniek leert je om tijd voor je te laten werken, niet tegen je. Wil jij het een keer proberen? Volg dan onderstaande zes stappen:

  • Stap 1: Kies een taak of opdracht die je wilt afronden
  • Stap 2: Zet de Pomodoro timer op 25 minuten. Maak de afspraak met jezelf dat je je niet laat afleiden. Je kunt het! Het is tenslotte maar 25 minuten.
  • Stap 3: Blijf aan de taak werken tot de timer afgaat
  • Stap 4: Is de timer afgegaan? Proficiat! Vink af wat klaar is.
  • Stap 5: Neem een korte pauze. Mediteer, pak een kop koffie of maak een korte wandeling.
  • Stap 6: Heb je inmiddels al vier Pomodoro’s voltooid? Dan kun je een langere pauze nemen. Twintig minuten is goed. Dertig ook. Succes!