Filmtheater Lelystad vertoont 'Quo Vadis, Aida?' over de genocide in Srebrenica

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont op dinsdag 14 september om 19.45 uur 'Quo Vadis, Aida?' in het Agora Theater. Deze Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić en winnaar van de Gouden Beer geeft een fictieve weergave van de genocide in Srebrenica.

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

De film ontving de afgelopen maanden verschillende prijzen, zoals de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam en de Grand Jury Award op Movies that Matter. Ook werd ze genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. Nederlandse acteurs als Raymond Thiry (PENOZA), Juda Goslinga en Reinout Bussemaker spelen belangrijke bijrollen.

Bezoekers betalen 10,30 euro met eventuele toeslagen afhankelijk van de lengte van de film. Donateurs van Filmtheater Lelystad hebben 2 euro korting. Er kunnen alleen kaarten online gereserveerd worden via www.agora-lelystad.nl of via www.filmtheaterlelystad.nl.