Column Kees Bakker | Mooie dromen

Lelystad - De gemeenteraad van Lelystad heeft besloten een nieuwe plek te zoeken voor poppodium Corneel. Daarbij zijn ook concrete plekken genoemd.

Mijn enthousiasme over het oude Postkantoor heb ik al eerder in deze column gedeeld. Dat geldt ook voor het gebouw van Kubus, dat misschien nog wel de meest gedroomde locatie is, zowel qua ligging als indeling van het gebouw.

Oude pand Mystic

Toch ging mijn hart ook sneller kloppen toen er werd gepraat over het oude pand van Mystic. Ik heb natuurlijk geen idee hoe dat pand er nu aan toe is en hoe makkelijk het aan te passen zou zijn aan de wensen en noodzakelijkheden van een poppodium. Maar het zou wel een mooie gedachte zijn als een pand, dat ooit het kloppende hart was van uitgaan in Lelystad, nieuw leven ingeblazen zou krijgen en weer een kloppend uitgaanshart wordt. Daar komt bij dat er geen directe omwonenden zijn. Ja, ik hoor de klachten al binnenstromen hoor, zoals er ook bezwaren van ‘omwondenden’ waren tegen de coffeeshop, maar van de genoemde locaties zijn de woningen hier het meeste ver weg.

Skatebaan

In dezelfde vergadering waarin VVD en SP de mogelijkheid van de Mysticlocatie uitspraken, werd er ook gesproken over de skatebaan. En in die tijd werd er gepraat over de plannen voor het Stationsgebied, waar de gemeenteraad uiteindelijk mee akkoord is gegaan.

Arriveren met de trein

Onmiddellijk ging mijn enthousiasme met me aan de haal. Stel je voor: je komt met de trein vanuit Amsterdam Lelystad binnen. Nu zie je eerst aan je rechterhand een wat onduidelijk gebied: mooie woon- en kantoortorens van de Zilverparkkade, met daarna een gebied waarvan je naast wonen de functie niet precies zou kunnen duiden. Aan je linkerhand zie je een groot, lelijk leegstaand gebouw met vernielde ramen en het provinciehuis.

Visitekaartje

Stel je voor: je komt wederom met de trein binnen. Rechts zie je de grote skatebaan, volop bedrijvigheid, en een poppodium waar mensen in de rij staan. Links torenhoge gebouwen, met restaurants in het penthouse, in een fantastische architectuur en een mooi, groen, uitnodigend gebied. Vervolgens stap je uit middenin het (dan) bruisende centrum van Lelystad. Hoppa! Dat is nog eens een visitekaartje!

Bedenk: op de Hanzelijn (Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle) is er geen enkel station waar je middenin het centrum uitstapt. In Kampen belandt je in ‘the middle of nowhere’, in Dronten is het tien minuten lopen en in Zwolle ook. Kortom: vraag niet hoe het kan, profiteer er van!