Urk kleurt rood op vaccinatiekaart Nederland

Urk - De Flevolandse gemeente Urk kleurt als enige gemeente van Nederland rood op de kaart van deelname aan Covid-19 vaccinatie (18 jaar en ouder). De volledige vaccinatiegraad komt er niet boven de 19 procent uit.

Ook de overige vijf Flevolandse gemeenten (Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde) lopen met een vaccinatiegraad tussen de 40 en 59 procent achter op het landelijk gemiddelde. In heel Nederland is namelijk 66 procent van het aantal 18-plussers volledig gevaccineerd, blijkt uit cijfers van het RIVM van 4 augustus. Op de Friese Waddeneilanden is de vaccinatiegraad met meer dan 95 procent het hoogst. 

Brief

De GGD wil nu met Urkers in gesprek over het belang voor de volksgezondheid om wel een prik te halen. Dat wil ze doen met een online campagne en een brief van de huisartsen met en oproep om zich te laten inenten.

Urk loopt namelijk ook ver uit de pas ten opzichte van andere gemeenten in de biblebelt. Waar op Urk 20 tot 39 procent van de inwoners boven de 18 jaar nu 1 vaccinatie heeft gehad is dat percentage in Staphorst tussen de 40% en 59% en in Barneveld ligt dat cijfer zelfs tussen de 60% en 74%.