Oversluiten van je hypotheek? Dit zijn de kansen anno 2021!

Aangeboden door: ikbenfrits.nl

Het zal je niet ontgaan zijn, dat de hypotheekrente deze tijd ontzettend laag staat. Niet alleen fijn voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning in Flevoland. Ook wanneer je tien of vijftien jaar geleden een woning gekocht hebt, kan de lage hypotheekrente van dit moment kansen bieden.

Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om de hypotheek op je huidige woning over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Op deze pagina lees je meer over een hypotheek oversluiten en de voordelen die dit je als woningbezitter kan bieden anno 2021. 

Voordelen van een hypotheek oversluiten

Tien tot vijftien jaar geleden stond de hypotheekrente aanzienlijk hoger, waardoor je veel meer rente betaalde over je lopende hypotheek dan je zou doen wanneer de hypotheek anno 2021 afgesloten zou zijn. Door je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, kun je gebruik maken van de (lage) rente die nu geldt waardoor je mogelijk profiteert van lagere maandlasten. Je houdt maandelijks meer geld over voor andere zaken.

Hypotheek oversluiten niet altijd voordelig 

Toch is een hypotheek oversluiten niet altijd voordelig. Wanneer je een hypotheek zeer recent hebt afgesloten, zullen de kosten bij het oversluiten van de hypotheek hoger liggen dan het financiële voordeel wat het oversluiten van de hypotheek je oplevert. Het is in dit geval niet aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van een hypotheek betaal je een oversluitboete, welke de misgelopen rente van een hypotheekverstrekker gedeeltelijk compenseert. Zou je de hypotheek niet oversluiten, dan ontvangt je huidige hypotheekverstrekker rent tot de hypotheek volledig is afgelost.

Advies inwinnen bij een adviseur

Om te kijken of een hypotheek oversluiten voor jou interessant kan zijn, is het raadzaam om een hypotheekadviseur te raadplegen. Een hypotheekadviseur kan samen met je kijken welke oversluitboete je huidige hypotheekverstrekker in rekening brengt. Sinds 2017 berekent deze men aan de hand van een leidraad welke is opgesteld door de AFM. Ook kan je adviseur berekenen welk financieel voordeel het oversluiten van de hypotheek oplevert. Door het voordeel tegenover de oversluitboete en eventuele andere kosten te zetten, zie je al snel of het oversluiten van je hypotheek een interessante optie is. 

Tip: door te kiezen voor een online hypotheekadviseur ben je vaak goedkoper uit, dan wanneer je voor een hypotheekadviseur met fysieke vestigingen kiest. Zo houd je nog meer geld over! Je kunt ook alvast een online tool gebruiken voor een eerste indicatie.