Dwalers en zoekers komen geheid niet uit Lelystad

Lelystad - Stel, je hebt een bedrijf in het Stadshart. Er komen mensen van buiten Lelystad op bezoek met de auto. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Zilverparkgarage.

Steeds even uitleggen

Dan moet je die mensen wel steeds even uitleggen dat ze niet het bord moeten volgen, maar na het bord nog eventjes door moeten rijden en dan de volgende afslag rechts moeten nemen. Want als ze direct het bord volgen en rechtsaf slaan, komen ze op het fietspad tussen de Zilverparkkade en het Zilverpark uit, maar is de parkeergarage een moeilijke keermanoeuvre verder. En stel: je vergeet dat tegen je bezoek te zeggen en ze komen later dan was afgesproken, dan weet je gelijk waardoor dat komt.

Bekend fenomeen

Het is een bekend fenomeen inmiddels. Rij op de Stationsdreef en zie auto’s aarzelend rechtsaf het fietspad opslaan, hetgeen overigens wel mag voor bijvoorbeeld bevoorradend verkeer, en je weet: die komt niet uit de stad. Het probleem is verergerd sinds één of andere storm het bord een beetje opzij geblazen heeft en de pijl nog meer richting het fietspad wijst.

Beetje zondegeld

De gemeente heeft aan één van die ondernemers die daarover een brief heeft geschreven laten weten de richtingaanwijzer recht te zullen gaan zetten, maar niet te verplaatsen naar pak ‘m beet 30 meter verderop. De locatie wordt de komende jaren heringericht, dus dat zou een beetje zondegeld zijn. De ondernemer heeft hen daarop een andere oplossing aangeboden: onder de pijl een bordje met ‘over 30 meter rechts’. Zou in ieder geval weer wat omrijders en klanten die te laat zijn voor een afspraak schelen.