Column Kees Bakker | Fundamentele keuzes

Ik snap het besluit van het kabinet een streep te zetten door de festivalzomer, tegelijkertijd snap ik er niets van. Vooropgesteld: het is goed dat we nu weten waar we aan toe zijn. Dat is voor de organisatie van Lowlands essentieel. Liever dit dan nog drie weken bungelen en dan horen of het wel of niet doorgaat.

Maar we moeten toch de discussie aangaan over wat we nu precies willen met dit land en deze ziekte. De deltavariant van het coronavirus slaat om zich heen, maar tegelijkertijd stromen de ziekenhuizen niet over en op de IC’s is de situatie ook goed te behappen. Het is de angst dat het zou kunnen gebeuren dat de ziekenhuizen weer vol lopen die maakt dat de festivalzomer wordt geschrapt.

En dan kunnen we met z’n allen lekker dromen van Lowlands volgend jaar, maar wie weet doet in maart de Kilo Uniform Tango-variant van het virus dan wel van zich spreken. En dan is de vraag: wat willen we nou? Voor eeuwig opgesloten zitten uit angst voor een ziekte, of toch maar mensen vrijheid gunnen?

Persoonlijk vind ik dat de druk op de zorg leidend moet zijn. Dat lijkt nu niet het geval. En als het dan zo is dat mensen die twee of meer vaccinaties hebben gehad beter beschermd zijn, en in ieder geval niet ernstig ziek worden als ze toch corona krijgen, kun je ook het aan de verantwoordelijkheid van mensen zelf over laten.

Ik kan me zelfs voorstellen dat festivals of horeca besluiten niet-gevaccineerden geen toegang te verlenen. Je hebt de vrijheid in dit land om te bepalen of je je wel of niet laat vaccineren, maar dat wil niet zeggen dat je als je je niet laat vaccineren ook automatisch alle vrijheden moet behouden die mensen die zichzelf en hun omgeving wel beschermen ook hebben.

Ik weet het niet precies, maar er moeten zo langzamerhand wel fundamentele keuzes worden gemaakt, want als de wereld of Nederland alleen maar elke keer reageert bij excessen, is er geen perspectief. En ik persoonlijk vind het gewoon ongelooflijk *** (u snapt het wel) dat Lowlands niet doorgaat. Ik had dit nodig, mijn omgeving had dit nodig, de organisatie van Lowlands had dit nodig. Ze hebben laten zien veilig festivals te kunnen organiseren. Geef het dan een kans, bestempel het tot ‘proeffestival’ en laat zien dat het kan.

Maar dat, en het maken van fundamentele keuzes, vraagt om een dappere politiek. En met een demissionair kabinet en een volstrekt versplinterde Tweede Kamer die vaak alleen maar in tweets debatteert, is dat teveel gevraagd op dit moment, vrees ik.

‘Where’s the revolution? Come on people, you’re letting me down,’ zong Depeche Mode op haar laatste album. Maar helaas is de revolutie gekaapt door wappies en mensen die niet in het virus maar in samenzweringen geloven, daar wil ik me niet bij aansluiten. Dus baal ik maar in stilte. En via deze column.