Drie jaar cel en tbs voor verkrachter

Lelystad - De rechtbank heeft een 38-jarige man schuldig bevonden aan de verkrachting van een 51-jarige vrouw in Lelystad op 14 september vorig jaar. Hij is veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De vrouw fietste die dag door de Oostvaardersplassen. Toen zij om 16.45 uur ter hoogte van de Torenvalkweg even pauzeerde, werd zij overvallen door de man. Hij verkrachtte haar en ging er daarna met haar fiets vandoor.

Burgernet

De politie startte direct een grote zoekactie naar de verdachte. Daarbij werd ook Burgernet ingeschakeld. Toen iemand de man op dinsdagochtend herkende van het signalement, kon hij op de Larserdreef worden aangehouden.

Het bleek te gaan om een man die was veroordeeld tot tbs en in de Oostvaarderskliniek in Almere verbleef, maar daar niet was teruggekeerd van een onbegeleid verlof.

DNA-sporen

De man ontkende twee weken geleden tijdens de zitting nog de vrouw te hebben verkracht. Verschillende DNA-sporen van de man die op de vrouw werden aangetroffen overtuigden de rechtbank echter van het tegendeel.

Uit een psychisch rapport blijkt dat de er bij de man sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en psychopathie. Hij is in 2004 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag en een diefstal. Hij was niet eerder in beeld voor zedenmisdrijven.