Afstappen is geen optie voor Peter Mateman

Dronten - Dit is hoe Peter Mateman (32) het bekijkt. Hij fietst van Italië naar Nederland dus dan fiets je in dalende lijn. De realiteit is dat de inwoner van Dronten op zondag 29 augustus in het Italiaanse Bardonnechia aan de start verschijnt voor een achtdaags fietsavontuur waarin hij 1.300 kilometer aflegt en 19.000 hoogtemeters moet overwinnen om uiteindelijk in Sittard aan te komen.

Tour for Life

Dit in het kader van Tour for Life, een sponsorrit waarbij geld wordt ingezameld voor het Daniël den Hoed Fonds, dat geld inzamelt voor kankeronderzoek.

Oorspronkelijk zou Mateman vorig jaar deelnemen aan Tour for Life, maar vanwege corona werd het evenement toen geschrapt. Dit was een behoorlijke teleurstelling. Hij was er klaar voor, had vierduizend trainingskilometers in de benen. Nu heeft hij dat aantal bij lange na niet gehaald. Een drukke baan en een hectisch gezinsleven - Mateman werd de afgelopen maanden voor de tweede keer vader - en onzekerheid over het doorgaan van Tour for Life 2021 zorgden dat hij minder vaak op de fiets zat dan hij had gewild.

Weer serieus trainen

Toen een paar maanden geleden duidelijk werd dat de sponsortocht doorgaat en Mateman besloot deel te nemen ging hij weer serieus trainen. Die stip aan de sportieve horizon had hij nodig. Het bracht focus. Nauwgezet werkte hij zijn trainingen af. Mateman voelt dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen. Ook al heeft hij niet zoveel kilometers in de benen als vorig jaar, toch heeft hij er vertrouwen in de onderneming tot een goed einde te brengen.

Mateman is een duursporter en zijn lichaam ‘vergeet’ dat niet. Daar komt bij dat hij weet hoe het is om in de bergen te fietsen - Mateman klom in de Dolomieten en de Vogezen - en die ervaring gaat hem van pas komen. ‘Ik weet dat ik moet doseren, bergop een goeie cadans vinden. Ik ben van oorsprong fysiotherapeut en weet wel het een en ander van bewegingsleer en trainingsleer. Dat geeft ook vertrouwen.’

Kankeronderzoek

Mateman doet om een aantal redenen mee aan Tour for Life. Allereerst is het doel waarvoor wordt gefietst hartstikke mooi. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met kanker. Mateman verloor zijn oom en opa aan de ziekte. Niet dat hij specifiek voor zijn familie fietst hoor, maar het speelt wel mee. Hij vindt het mooi dat er met deze tocht veel geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek. Daar wil hij graag op deze manier zijn steentje aan bijdragen.

Het zal hem op moeilijke momenten op de fiets ook wel helpen, vermoedt hij, dat hij fietst voor het goede doel. Het plaatst afzien in perspectief. Wat is nou acht dagen afzien op de fiets in vergelijking met het gevecht tegen kanker dat velen dagelijks voeren? Een race waarbij velen de finish niet halen? Nee, afstappen is voor Mateman geen optie.

Loskomen van alles

Tweede reden waarom Mateman meedoet aan Tour for Life is dat hij even wil loskomen van alles. Een baan die veel vraagt, een druk leven. Fietsen als een vorm van therapie. Hij wil daarom ook alleen fietsen, in tegenstelling tot wat de meeste deelnemers doen. Alleen de kilometers wegmalen, in zijn eentje de bergen overwinnen. Natuurlijk zal hij onderweg soms met iemand opfietsen die in hetzelfde tempo rijdt - zo gaat dat bij dit soort tochten - maar in de basis doet Mateman Tour for Life solo. Hij, zijn fiets en verder niets.

Eén van zijn beste vrienden brengt Mateman naar Italië. Vervolgens trekt de Tour for Life-karavaan van camping naar camping. Daar staat elke dag een tentje klaar voor de deelnemers - Mateman kiest voor het iets luxere glamping - en wacht verzorging. De karavaan komt uiteindelijk op 5 september in Sittard aan. Op de vraag of hij er naar uit kijkt of tegenop ziet antwoord Mateman: ‘Het schrikt me niet af, maar ik weet wat er van me gevraagd wordt.’ Het zal fysiek en mentaal afzien worden, maar met in zijn achterhoofd de gedachte aan het doel waarvoor hij fietst weet hij één ding zeker. Afstappen is die acht dagen geen optie.

Sponsoren

Wie Peter Mateman wil sponsoren kan dat doen via de website van Tour for Life.