Column Bart van der Wal | Dansen bij Janssen

Verbaasd? Niet echt. Zien aankomen? Nou, ook niet echt. In mijn vorige column had ik het over de onvoorspelbaarheid van het leven en dat ik mij niet durfde te wagen aan een voorspelling over de besmettingscijfers.

Te rap tempo

Hoewel velen vonden of voelden dat we mogelijk in te rap tempo aan het versoepelen waren, is de snelheid waarmee de Delta-variant van het coronavirus zich verspreidt ongekend. Tegelijkertijd was het enigszins vieren van de teugels ook zo welkom bij iedereen. Nu hebben we, niet voor het eerst, alweer te maken met verscherpte maatregelen.

Na de laatste persconferentie, waarin de verscherping van maatregelen werd aangekondigd, klonk overal teleurstelling. Soms waren mensen verbaasd of verbijsterd en vanuit het bedrijfsleven was er woede. Dit vooral bij de organisatoren van massa-evenementen en ondernemers die hun brood moeten verdienen in het nachtleven. Geruime tijd na de persconferentie gaf demissionair premier Mark Rutte wat aarzelend aan dat ‘het gedrag’ niet goed was ingecalculeerd bij de besluiten rondom versoepelingen.

Voldoende gedragsdeskundigen

Wonderlijk als je bedenkt dat er in Nederland voldoende gedragsdeskundigen zijn die ons kabinet kunnen vertellen wat we aan gedrag en reacties mogen verwachten bij versoepelingen na een lange periode van een door velen ervaren streng regime. Met mijn 55 jaar had ik het eerder al over mijn ‘losgaan’ bij het versoepelen en na volledige vaccinatie. Het is niet moeilijk te bedenken wat je doet als je twintiger bent. Of jonger. Dan ga je echt los. Dat deden onze jonge landgenoten dan ook in grote getale. Verondersteld veilig en legitiem is er heel wat gedanst bij Janssen, gezongen en gelachen met elkaar. Niet alleen in de discotheek of op een festival. maar zeker ook in huiselijke kring.

Flink feestgevierd

In mijn buurt werd er flink feestgevierd door vooral jong Dronten. Links en rechts was het een vrolijke boel. Menselijk en begrijpelijk dat jongeren, net als iedereen, behoefte hebben aan gezellige ontspanning met elkaar. Jammer is dat een minuscuul klein etterbakje met de naam Delta nu het hardst lacht. Voet op de rem en pas op de plaats zijn weer actueel.

Waar ik al voorzichtig ben waar het maar kan zal ik ten opzichte van mijn omgeving nu toch nog meer op mijn qui-vive zijn. Niet te veel mensen te dicht in de buurt hebben blijft helaas voorlopig het motto. Maar hee, ik ga nu niet in de penarie zitten of mijzelf gek of chagrijnig maken.

Gewoon lekker genieten

Die zomer vier ik. Gewoon lekker genieten van het weer en het buiten zijn. Het grote tuinfeest stel ik nog wel even uit. Ook met een paar mensen om ons heen kunnen wij het gezellig maken. Ik noem hem toch nog even: na regen volgt zonneschijn, ook als de bui langer duurt dan je graag zou willen.