'Met de campus breekt een nieuw tijdperk aan'

Lelystad - Leerlingen lopen rustig over het schoolplein. Hier en daar zie je een groepje jongeren vol hoop kijken naar het nieuwe schoolgebouw van de campus, dat pal naast het huidige schoolterrein gebouwd wordt. Wij namen een kijkje in een van de laatste weken op scholengemeenschap De Rietlanden, voordat de deuren definitief dicht gaan.

Hoewel het bouwterrein nog omheind is met hekken, is er af en toe een glimp op te vangen van wat er binnen de hekken afspeelt. Vrachtwagens met grote ladingen rijden af en aan en er rijdt een shovel, die het terrein om de bouwplaats aan het herstellen en uitvlakken is. Porteum zit in de eindfase van zijn ontwikkeling. 

Nieuwe plek

De eindexamens waren in volle gang en dat merkte je ook aan alles op de gangen. Iedereen was bezig met de laatste loodjes van het schooljaar en de Rietlanden. Een aantal leerlingen rende voorbij, laptop in de ene hand en pen in de andere. Scholieren die zich haastten om bij het eindexamen te komen, leraren die lachten met de leerlingen en in de aula werd er ook veel gegrapt. De eindexamenleerlingen leken nog maar met één ding bezig te zijn en dat is het behalen van hun diploma. 

´Zodra het schooljaar zijn einde nadert, loopt de stress altijd hoger op, maar nu staan we als school voor een compleet nieuw hoofdstuk. De Rietlanden sluit zijn deuren en er komt een grote campus voor in de plaats’, zegt Christel Rol. Zij is mentor, docent, leerling coördinator en vertrouwenspersoon bij de Rietlanden. ‘Nieuwe plek, nieuwe collega’s én nieuwe leerlingen. Dat kan voor stress zorgen, maar we blijven optimistisch! “Ga ik u nog veel zien?”, vragen leerlingen me de laatste tijd vaak.’

[De tekst gaat verder na de foto]

Nieuw en fris 

De jongeren zijn vooral bezig met wat er gaat veranderen. Zien ze hun vertrouwde leefomgeving nog wel terug in het grote Porteum? Weten ze hun weg nog wel te vinden, nu ze met compleet nieuwe methodes moeten werken? De tijd zal het ze leren. Christel heeft vroeger ook op de Rietlanden rondgelopen als leerling. Inmiddels is ze al een lange tijd werkzaam als docent en heeft ze ontwikkeling van Porteum vanaf het begin meegemaakt. 

´Porteum is een compleet nieuw en fris concept. Natuurlijk neemt iedere school zijn eigen cultuur mee, maar ook dit wordt na verloop van jaren veranderd door de nieuwe school en mensen. Een cultuur maak je samen en dit is een proces wat jaren of zelfs decennia nodig heeft om te ontwikkelen. ‘Humor en directheid voeren de boventoon op de Rietlanden. Ik hoop dat die eigenschappen meegenomen worden naar de campus. Iedere school neemt een stukje van zijn identiteit mee en samen vormen we het Porteum’, vertelt Christel. 

De scholieren zien wel een beetje op tegen het nieuwe bouwproject, blijkt uit onze rondgang. ‘Ik vind het wel leuk dat het nieuwe gebouw groter en moderner wordt, maar ik ben ook wel een beetje gehecht aan ons oude gebouw’, vertelt Alveiro (tweedejaars vmbo). 

Vertrouwde schooltje 

Derdejaars havoleerling Elvira vindt het jammer dat ‘haar’ vertrouwde Rietlanden verdwijnt. ‘Het liefst zou ik gewoon in dit gebouw blijven. Dit is mijn vertrouwde schooltje en dat wil het liefst zo houden, maar het is nu eenmaal niet anders.’

De gloednieuwe onderwijscampus bestaat uit zeven kleinere gebouwen: drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw. Vmbo, havo, vwo en technasium zijn de richtingen die leerlingen kunnen volgen. Voor het vak gym, dat iedere leerling krijgt, zijn er nog geen gymlokalen. Die moeten nog worden gebouwd. Christel: ´Gym is wel een verplicht vak; we gaan dus nog een tijdje gebruik maken van de oude gymzalen van de Rietlanden, SGL en de Arcus.’ 

Porteum opent zijn deuren na de zomervakantie. De Rietlanden, SGL en Arcus zijn dan officieel samengevoegd. Een nieuw tijdperk breekt dan aan.