Komeco uit Dronten in de race voor Circulair Ondernemen Award

Dronten - Na een uitgebreid voortraject is mestverwerker Komeco uit Dronten één van de drie finalisten die strijdt om de Circulair Ondernemen Award 2020. De andere finalisten zijn Van Werven en VEPA.

De stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle (DORZ) reikt deze prijs jaarlijks uit aan bedrijven die zich actief bezighouden met de transitie naar een circulaire economie. Als producent van organische meststoffen houdt Komeco zich al jaren bezig met circulair ondernemen. De uitreiking vindt plaats op 8 september.

De gemeente Dronten heeft Komeco aangedragen bij DORZ om deel te nemen aan de Circulair Ondernemen Award 2020. De prijs draagt bij aan het motiveren van bedrijven om duurzaam te ondernemen en de beweging naar een circulaire economie te versnellen. Hoewel de verschillende onderdelen al hadden moeten plaatsvinden in 2020 werd dit door Covid-19 uitgesteld naar 2021. Na een uitgebreide motivatie kreeg Komeco afgelopen voorjaar de kans om via een digitale pitch aan de jury uit te leggen hoe het circulair ondernemen wordt toegepast binnen het productieproces en op andere onderdelen in het bedrijf en hoe Komeco haar steentje bijdraagt aan een circulaire economie.

Goed rentmeesterschap

'De instelling die Komeco heeft met betrekking tot de zorg voor de bodem getuigt van goed rentmeesterschap. Het concept is dat we maar één bodem hebben, die we niet moeten uitputten maar juist voeden met organische meststoffen', was het lovende commentaar van de jury. Komeco is nu één van de drie finalisten in het laatste traject van de race naar de Circulair Ondernemen Award.

Als producent van organische meststoffen is Komeco de schakel tussen veehouderij en landbouw en is ons gehele concept gebouwd rondom circulariteit. 'Wij kopen mest in, composteren dit tot een organische meststof en persen er korrels van. Vervolgens kunnen deze het gehele jaar gebruikt worden in de landbouw, tuinbouw en tuinen voor het voeden van de bodem en bodemleven'.

De finale van de Circulair Ondernemen Award

Komeco krijgt op 30 augustus bezoek van de jury. Deze beoordeelt welke van de drie finalisten zich het meest bezighoudt met het nuttig toepassen van gebruikte materialen en het recyclen of verlengen van onderdelen en producten in het productieproces maar ook daarbuiten op andere gebieden binnen het bedrijf. Op 8 september zal de uitreiking plaatsvinden op een, nader te bepalen, evenement van DORZ.

Bekijk in de bedrijfsreportage hieronder hoe circulair ondernemen verweven zit in het bedrijf.