Ziekenhuis St Jansdal versoepelt maatregelen

Harderwijk / Lelystad - Ziekenhuis St Jansdal stopt vanaf donderdag met het actief bevragen van patiënten en bezoekers naar coronagerelateerde klachten. Ook wordt het bezoekersbeleid verruimd.

Deze versoepelingen zijn mogelijk door het lage aantal besmettingen en het hoge aantal gevaccineerden. Het ziekenhuis had afgelopen week nagenoeg geen corona (verdachte) patiënten.

De screening aan de deur werd gedaan door medewerkers. Bezoekers konden ook www.stjansdal.nl/check-in vooraf invullen. Beide manieren van screening komen donderdag te vervallen. Bart Valkema, zorgmanager: 'We gaan naar een passieve manier van screening. We zullen op verschillende momenten en op verschillende manieren patiënten en bezoekers vooraf informeren en instrueren. Het advies blijft nadrukkelijk houd afstand, was uw handen en kom zoveel mogelijk alleen. Neem van te voren telefonisch contact op met de poli als er sprake is van klachten of thuisquarantaine'.

Bezoekersbeleid

Vanaf donderdag mogen er twee personen per dag op bezoek komen (dit was één bezoeker). Een bezoeker mag maximaal één uur per dag komen (in plaats van een half uur). Bezoek is mogelijk tussen 14-20 uur en kan alleen op afspraak. Het bezoekersbeleid voor de kraam- en couveuse afdeling, en de kinder- en tienerafdeling is nog verder versoepeld. Zo mogen grootouders binnen de eerste 24 uur na de bevalling weer op bezoek komen. Zie www.stjansdal.nl/opbezoek voor meer informatie.

Vrijwilligers

Het ziekenhuis zet tientallen vrijwilligers in op centrale locaties. Zij zijn beschikbaar om vragen te beantwoorden, om te ondersteunen in het begeleiden naar de poli’s en om te monitoren hoe het gaat in de publieke ruimtes. Ook zijn de wachtkamers aangepast, zodat patiënten makkelijker de 1,5 meter kunnen houden.

Einde maskerplicht

Sinds zaterdag hoeven patiënten en bezoekers in het ziekenhuis niet meer verplicht een masker te dragen in publieke ruimtes, omdat overal 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bij lichamelijk onderzoek zal de zorgverlener een masker dragen. Wat het ziekenhuis in stand houdt, zijn de afspraken die online geboekt moeten worden om op bezoek te gaan, om bloed te prikken of een röntgenfoto te maken. Door deze afspraken houdt het ziekenhuis een gecontroleerde stroom bezoekers.