AWP: 'Burgers zijn melkkoe voor waterschappen'

Lelystad - De burgers zijn de melkkoe van de waterschappen, meldt de Algemene Waterschapspartij (AWP) afdeling Flevoland.

De totale opbrengst van de watersysteemheffing steeg in 2020 landelijk met 4,9% tot 1,6 miljard euro, stelt de partij. Dat is bijna 4x de inflatie van 1,3% in 2020. De AWP vindt die lastenstijging buitensporig. Het is volgens het CBS ook de hoogste lastenstijging sinds 2009. De watersysteemheffing is bedoeld voor ‘droge voeten’ om de kosten te dekken van beheer en onderhoud van het systeem van sloten en dijken in het waterschap.

Te gek voor woorden

Voor huishoudens steeg de watersysteemheffing in één jaar zelfs met 5,4%. 'Te gek voor woorden', vindt de AWP. 'Burgers zijn de melkkoe van de waterschappen.' Ter vergelijking: de watersysteemheffing voor bedrijven steeg slechts met 2,9% in 2020, precies de helft van de stijging bij de inwoners.

De AWP vraagt al jaren om een eerlijker verdeling van de waterschapslasten. Gemiddeld komt nu al bijna 80% van de watersysteemheffing op het bordje van de inwoners. Boeren en bedrijven betalen maar voor 20% mee aan droge voeten en veilige dijken.

Meer balans in verdeling lasten

De AWP wil daarom dat de verdeling van de waterschapslasten tussen burgers, boeren en bedrijven meer in balans komt. 'Als dit zo doorgaat, zijn er over 10 jaar waterschappen waar de burgers alles betalen. Wij willen een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.'