Wende te zien op Schokland

Schokland - In de pastorie van de Museumkerk op Schokland is sinds zaterdag de gezichtsreconstructie te zien van Wende, de prehistorische bewoonster van het gebied Schokland.

De tentoonstelling is vrijdag geopend door wethouder Marian Uitdewilligen. De tentoonstelling is enkele weken te bezichtigen, waarna Wende een prominente plaats krijgt in de vaste tentoonstelling van Museum Schokland.

Paleokunstenaar Remie Bakker kreeg de opdracht om op basis van de schedel – in bruikleen van Batavialand/PDBF – een levensechte gezichtsreconstructie te maken. Aan de hand van een 3D-print heeft Bakker het gezicht van de vrouw zo realistisch mogelijk gemodelleerd, laagje voor laagje. De reconstructie is wetenschappelijk verantwoord, met toegevoegde artistieke verrijkingen door de kunstenaar.

Het gezicht moest ook een naam krijgen. Daarvoor werd een wedstrijd uitgeschreven. Er kwamen 300 inzendingen binnen, waarbij gekozen werd voor het idee van Maas uit Lelystad die Wende opperde, een afkorting van Wendila, wat oud-Germaans is voor “reiziger” of “dwaler”. Op Schokland wordt ze in de expositie teruggezet in de tijd dat ze leefde.

Het hele verhaal van Wende staat op de site van Museum Schokland