Afschaffen hondenbelasting kost Lelystad tonnen

Lelystad - Het afschaffen van de hondenbelasting kost de gemeente Lelystad per jaar 625.000 euro. Daarbij zullen de kosten voor het bestrijden van overlast van honden niet dalen, denkt de gemeente.

Onderzoek

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Die heeft in november vorig jaar, op voorstel van Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en de PVV, het college opgeroepen ‘een onderzoek in te stellen hoe de hondenbelasting volledig kan worden afgeschaft, al dan niet met een geleidelijke afbouw’.

Of het college daar met de huidige brief aan heeft voldaan, is een politieke vraag. Dinsdag staat het onderzoek op de agenda van de gemeenteraad. Duidelijk is in ieder geval dat de hondenbelasting de gemeente per jaar 650.000 euro oplevert. Het uitvoeren en innen van de belasting kost de gemeente per jaar tussen de 25.000 en 30.000 euro. Per saldo betekent het dat als de gemeenteraad zou besluiten de hondenbelasting af te schaffen, men op zoek moet naar 625.000 euro. 

Landelijke politiek

Het college, waar overigens Leefbaar Lelystad en Mooi Lelystad ook deel van uitmaken, is daarom niet van plan dat op dit moment te doen. Dat wil men ook niet omdat niet aan te geven is hoeveel de bestrijding van hondenoverlast, zoals het opruimen van hondenpoep en het legen van afvalbakken waar dat in zit, precies kost. Die kosten vallen onder de post ‘groenvoorziening’, maar zijn niet precies uit te splitsen. Als de inkomsten uit de hondenbelasting wegvallen, moeten die werkzaamheden gewoon nog worden uitgevoerd.

Overigens bestaat er de kans dat de gemeente wordt ingehaald door landelijke regelgeving. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de hondenbelasting wordt afgeschaft. Er wordt alleen nog gediscussieerd over wanneer dat zou kunnen. Het zal in ieder geval om een ‘geleidelijke’ afschaffing gaan, dus niet een verbod in één keer.