Zomerlezen: Almeerse thrillerauteur Ilse Ruijters te gast bij literair café in bieb Lelystad

Lelystad - De thrillerauteur Ilse Ruijters is op 7 juli, tijdens de CPNB-campagne Zomerlezen, te gast bij het literair café in de bibliotheek in Lelystad. Haar werk won verschillende prijzen, waaronder de Hebban Thriller Debuutprijs, de Hebban Thriller Award en de Thrillzone Award Publieksprijs.

Ilse Ruijters (24 juni 1979) startte haar schrijverscarrière toen ze in 2008 de IVIO Andries Greinerprijs won, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Ze zei haar baan in loondienst vaarwel, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging werken als freelance publicist. Met resultaat, want in 2014 debuteerde ze met haar eerste thriller. Ruijters woont samen met haar man Bas ten Brinke, hun dochter Betje en hond Dunya in Almere.

De onderkant van sneeuw

Ruijters debuteerde als thrillerschrijfster met het boek De onderkant van sneeuw, een heftig boek over een vrouw die haar leven probeert op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar die niet aan dit verleden kan ontsnappen. Voor dit beklemmende debuut ontving ze de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. Ook belandde het boek op de shortlist van de Schaduwprijs 2015.

Later als ik dood ben

In 2017 viel Ruijters opnieuw in de prijzen; dit keer met haar tweede boek, Later als ik dood ben, een psychologisch verhaal over een vrouw die in het criminele circuit op zoek gaat naar antwoorden over haar verleden. Dit boek won de Hebban Thriller Award 2017 en bemachtigde bovendien een plek op de shortlist van De Gouden Strop 2017.

Meisje van me

Haar derde thriller verscheen in 2019 en kreeg de titel Meisje van me. Dit boek gaat over een kinderloos echtpaar dat via een draagmoeder toch een kind verwekken, maar die na de geboorte ontdekken dat moeder en kind spoorloos zijn verdwenen. Met haar derde thriller sleepte Ruijters de ThrillZone Award publieksprijs in de wacht. Ook belandde het boek op de longlist van de Hebban Thrillerprijs.

Minnaar

Ruijters' meest recente thriller is Minnaar, over een gepassioneerde liefdesaffaire die verandert in een levensgevaarlijke nachtmerrie. Naast thrillers heeft Ruijters ook enkele non-fictietitels geschreven.

Lezing

De lezing van Ilse Ruijters wordt georganiseerd door de Vrienden van de Bieb in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Op vertoon van zijn/haar bibliotheekpas ontvangt de bezoeker 1,50 euro korting op de entree van 7,50 euro. Voor Vrienden van de Bieb is de toegang gratis. Kaarten voor de lezing zijn te verkrijgen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de informatiebalie in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Bij deze lezing gelden uiteraard de corona-maatregelen die op dat moment van toepassing zijn. Na afloop van de lezing is het uiteraard mogelijk om haar werk aan te schaffen en te laten signeren.