Column Bart van der Wal | Ik ga los maar moet nog nadenken hoe

Terwijl de vaccinatiegraad toeneemt, groeit mijn behoefte aan meer vrijheid ook. Ik kan eerlijk zeggen dat ik in deze coronapandemie de maatregelen niet als al te moeilijk heb ervaren.

Ik zat spreekwoordelijk niet te verpieteren achter de geraniums, hetgeen ook niet past bij mijn leeftijd - bij niemands leeftijd eigenlijk, maar dat terzijde. Het was weleens lastig - of op z’n minst jammer - om geen familie, vrienden en kennissen te ontmoeten. Hartverscheurende taferelen hebben zich in ons huis echter niet voorgedaan. We kunnen het gelukkig goed vinden met elkaar en verveling ken ik eigenlijk niet. En toch, nu de combinatie van een beginnende zomer en flinke versoepelingen zichtbaar worden, steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de tweede prik op de agenda staat, begint er zich bij mij van binnen iets te roeren. Gisteren zei ik nog tegen mijn vrouw dat we binnenkort helemaal losgaan!

Hoe ik dat losgaan invul, daar moet ik nog even over nadenken. In ieder geval links en rechts een biertje drinken met vrienden en bekenden, weer eens echt op visite bij ouders en schoonouders, een barbecuefeestje in de tuin (zij het klein van opzet en met mooi weer natuurlijk) en tenslotte een weekendje weg met alles er op en er aan; slenteren door een leuk stadje, uit eten gaan en misschien zelfs dansen in de open lucht. Bij dat laatste moet u zich niet te veel voorstellen.

Gaat dit meer losse gedrag goed en blijven de besmettingscijfers in heel Nederland laag barst vanaf 1 september het feestgedruis helemaal los. Althans, als we demissionair minister Hugo de Jonge mogen geloven. Op dat moment zijn maatregelen namelijk helemaal passé, zegt hij. Of hield De Jonge nog wat slagen om de arm. Ja, er is ook de boodschap dat we wel voorzichtig moeten blijven, mondkapje op, handen blijven wassen en niet met zijn allen tegelijk een massa vormen op één locatie. Bij mij en ik denk bij veel anderen zijn deze mitsen en maren veel minder doorgedrongen. Nu ik dit zo opschrijf denk ik wel dat we ondanks of juist met de hernieuwd verworven vrijheden zelf een rol spelen in het haalbaar maken van 1 september als duidelijke markering van een maatschappij die weer normaal doet en functioneert. Ik zit er eigenlijk niet op te wachten om mijzelf in te perken tijdens mijn ‘losgaan’. 

Tegelijkertijd weet ik heus wel dat ik naast alle ontspanning ook het gezonde boerenverstand niet kan negeren. Nou ja, even loslaten nu en genieten van de gedachten aan alle leuke dingen die komen.

Bart van der Wal