'Elk kind moet zich kunnen redden in het water'

Lelystad - Sportbedrijf Lelystad lanceerde deze week een campagne om ouders bewust te maken van het belang van zwemles, zodat elk kind met minimaal zwemdiploma A van de basisschool gaat.

'Helaas zijn er nog altijd kinderen die niet leren zwemmen, ook in Lelystad. Daar willen we met deze campagne verandering in brengen', aldus Jolijn van Valkengoed, coördinator Communicatie & Marketing bij Sportbedrijf Lelystad.

Water, waterpret, zwemmen en watersport horen bij Nederland. Vooral in de zomer kunnen we niet zonder een bezoek aan het zwembad, een strandje of recreatieplas. 'Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen en in Lelystad zijn er veel plekken waar je het water in kunt gaan', vertelt Jolijn van Valkengoed. 'Bij de havens, stranden en ook in de wijken. Daarom moet elk kind zich kunnen redden in het water. En daar is zwemles voor nodig'.

Zwemmen is niet makkelijk, weet de oud-topzwemster. 'Het zijn onnatuurlijke bewegingen en je kunt niet zien wat je met je benen doet. Zwemmen leer je alleen op zwemles en door heel veel te oefenen'.

Een leven lang zwemplezier

Toch zijn er nog ouders die hun kinderen niet op zwemles doen. Een van de redenen is dat het belang ervan niet duidelijk is. 'Vroeger was er schoolzwemmen. Nu is zwemles volgen niet meer zo vanzelfsprekend. En al helemaal niet voor inwoners die opgegroeid zijn in een cultuur waar zwemmen geen onderdeel uitmaakte van het leven. Deze campagne is erop gericht het belang van zwemles aan alle ouders in Lelystad duidelijk te maken. Hierbij werken we samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij helpen ouders die geen geld hebben voor de zwemlessen van hun kinderen. Een intermediair, zoals de juf of meester van school of een van onze buurtsportcoaches, kan een aanvraag doen bij dit fonds. Want zwemmen is een sport, net als voetballen. Maar het verschil is: leren zwemmen is noodzakelijk voor de veiligheid van een kind en een voorwaarde voor een leven lang zwemplezier. Daarbij geldt: A en B zijn oké, maar goed zwemmen kan pas echt met C'.

Meer informatie is te vinden op www.sportbedrijf.nl/zwemles