Lift op perron 3-4 in station Lelystad is weer in gebruik

Lelystad - De lift op perron 3-4 in station Lelystad doet het vanaf vandaag weer. Dit is de eerste liftinstallatie die vervangen is, meldt ProRail. De komende 10 jaar volgen nog 79 installaties op 40 verschillende stations.

Gemiddeld gaat een liftinstallatie, afhankelijk van hoe intensief de lift gebruikt worden, zo’n 25 jaar mee. Daarna moeten ze, zoals nu dus op station Lelystad gedaan is, worden vernieuwd. Veelal worden dan de hydraulische liften (die werken met een oliegestuurde pomp die de installatie omhoog duwt) vervangen door tractieliften. Bij tractieliften wordt de liftkooi omhoog getrokken. De nieuwe installaties zijn veel transparanter, waardoor ze ook sociaal veiliger zijn.

De vervanging van de liftinstallatie op station Lelystad past in een hele reeks van liften en roltrappen die aan vervanging toe is. Op de planning staan 80 liften op 40 verschillende stations die komende jaren worden vervangen.

ProRail regelde taxi

Drie maanden hebben reizigers in Lelystad geen gebruik kunnen maken van de lift op perron 3-4. Door hun reis aan te melden, konden zij gebruik maken van een taxi die hen naar het eerstevolgende station bracht. De kosten werden door ProRail vergoed.