Raad Lelystad is voor versnelde integratie afvalpas in HVC-app

Lelystad - Het plan van HVC om de afvalpas te integreren in de HVC-app moet versneld worden doorgevoerd. Dat voorstel van ChristenUnie, dat de partij dinsdag gesteund door GroenLinks en Jong Lelystad indiende, is door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Met de integratie moeten bijplaatsingen bij containers worden tegengegaan.

Het eerdere pleidooi van ChristenUnie was dat huishoudens in Lelystad twee tags moeten krijgen om de ondergrondse containers te kunnen gebruiken. Nu is dat er maar eentje, en als mensen dan bij de container staan en merken dat ze hun afvalpasje vergeten zijn of, erger, dat hun huisgenoot die in zijn of haar portemonnee heeft gestopt, zou men al gauw geneigd zijn de zak dan maar te dumpen. Met twee tags of afvalpassen per huishouden valt dat probleem op z’n minst te verkleinen.

Plan zo snel mogelijk invoeren

Maar HVC is al bezig de afvalpas te integreren in de app, zodat iedereen uit een zelfde huishouden de app kan downloaden en op die manier de ondergrondse container kan openen. En dat lijkt de ChristenUnie, en met haar een meerderheid van de gemeenteraad, een goed plan. Vandaar dat men de wethouder dinsdag opriep met HVC in overleg te gaan en dit plan zo snel mogelijk in te voeren. Als dat wat extra geld kost, kan dat worden betaald uit de afvalstoffenheffing.

Inloopspreekuren 

Voor mensen die moeite hebben met het gebruik van de app zouden er in het stadscentrum en/of de wijkcentra inloopspreekuren moeten komen, om hen het gebruik uit te leggen. Met deze ontwikkeling wordt ook de handel in illegale tags tegengegaan, waarbij mensen met weinig techniek en voor weinig geld een tag om ondergrondse containers te openen kunnen (laten) namaken om zo overal hun afval kwijt te kunnen. Met name als bedrijven daar gebruik van zouden maken, stromen de containers in rap tempo vol. En ook dat zorgt weer voor bijplaatsingen.