Inleveractie voor wapens in Lelystad moet ook zorgen voor meer bewustzijn over onderwerp

Lelystad - De gemeente Lelystad zal samen met de politie en justitie een wapeninleveractie gaan houden in Lelystad.

Dat voorstel, dat dinsdag door de PVV is ingebracht tijdens de gemeenteraadsvergadering, mede namens de VVD, ChristenUnie, InwonersPartij, PvdA Jong Lelystad, Mooi Lelystad, de SP en het CDA, werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

Ernstige zorgen over veiligheid 

‘Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid in deze stad. Onlangs de steekpartij bij het station, recent overvallen in het Lelycentre,’ was het pleidooi van fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek van de PVV. Tijdens een wapeninleveractie kunnen inwoners een wapen of nepwapen inleveren zonder dat ze daarvoor een boete of straf krijgen. Dat is in andere steden een succesvol instrument gebleken om wapens van de straat te halen.

Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Helmond en Den Haag hebben er goede ervaringen mee. Een eerdere actie in Rotterdam leverde 262 wapens en 650 kilogram munitie op. In Overijssel was de buit onlangs 428 wapens: 182 vuurwapens, 165 steekwapens, 59 imitatievuurwapens en 22 slagwapens, zoals boksbeugels en ploertendoders.

Bewustzijn over onderwerp

De daadwerkelijke opbrengt is niet alleen minder wapens op straat. ‘Meer aandacht zorgt ook voor meer bewustzijn over het onderwerp,’ stelde de PVV in haar voorstel. Wanneer de actie zal worden gehouden, is nog niet bekend.