Lowlands: duurzamer en duurzamer

Aangeboden door: pricewise.nl

Jaarlijks in augustus staat Biddinghuizen in het teken van Lowlands. We zien de file op de Harderdijk ontstaan op de donderdag, horen het muzikale geweld op vrijdagmiddag losbarsten en zien op maandagochtend verwilderde feestgangers rondscharrelen in de supermarkt, op zoek naar een ontbijtje. Lowlands is een begrip dat bij Flevoland is gaan horen. Maar hoe duurzaam is het festival eigenlijk?

Diesel als voornaamste energieleverancier, plannen voor groene stroom

Een editie van Lowlands kost zo'n 300.000 kWh. Een stad met evenveel 'bewoners' zoals Hoorn of Assen verbruikt meer. De energieleverancier is momenteel nog een aantal generatoren die 4000 liter benzine en 120.000 liter diesel slurpen. Door het verbruik van deze brandstoffen enkele malen grondig te analyseren en optimaliseren, zet men de generatoren nu bewuster in. Ook het tijdig uitschakelen werkt besparend: per editie scheelt dit tien generatoren en 20.000 liter diesel. Diesel is niet de meest milieuvriendelijke brandstof, dus beraamt het festival zich op een vaste infrastructuur voor de energievoorziening om uiteindelijk over te stappen op groene stroom. Op de korte termijn treft men andere maatregelen om zo bewust mogelijk met de energie om te gaan.

Grootste solar carport ter wereld

Omdat 43 procent van de CO2-uitstoot van een festival komt door gemotoriseerd transport van personen en goederen, wordt het gebruik van openbaar vervoer gestimuleerd, zijn er asfaltwegen aangelegd voor de vrachtwagens zodat er niet jaarlijks rijplaten hoeven te worden aangerukt en is er een vaste opslag voor de goederen. Het scheelt een slok op een borrel qua vrachtvervoer: meer dan 200 vervoersbewegingen. Op het parkeerterrein bevindt zich de grootste solar carport ter wereld. Deze is gebouwd op de parkeerterreinen van het festival, waar met 90.000 zonnepanelen jaarlijks 35.000.000 kWh aan groene stroom wordt gewonnen (genoeg voor 10.000 huishoudens). Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van 100 Lowlands-edities. De solar carport is een blijvertje.

Afval: bekers van mais, 'green ghettos'

Op de campings is het, daar is iedereen die wel eens op Lowlands is geweest het over eens, na zo'n weekend één grote bende. Blikjes, plastic flessen, complete tenten, het wordt allemaal klakkeloos achtergelaten. Een enkeling heeft zijn afval in een zak verzameld. Maar Lowlands doet er alles aan om minder afval te produceren. Zo zijn er green ghettos, campings waar mensen die graag op een wat meer ordentelijke manier kamperen daartoe ook echt gestimuleerd worden. De publiekscatering scheidt het afval en restafval gaat in een verbrandingsoven. De vele plastic bekers waarin drankjes worden getapt, worden al sinds 2005 vervaardigd uit PLA, op basis van mais of suikerbiet. Ook bestek, bordjes, rietjes en andere benodigdheden zijn van biobased en recyclebaar materiaal. Meer over Lowlands en duurzaamheid is te vinden op deze pagina.