Column Kees Bakker | Koorddansen

Dronten - Ik heb het altijd een fascinerende tegenstellingen gevonden: een gemeente die geld overhoudt op de begroting, maar tegelijkertijd gaat bezuinigen.

Het heeft ook even geduurd voor ik, ooit als jong verslaggevertje, begreep dat het verschil ‘m vooral zat in het verschil tussen incidentele en structurele uitgaven.

Winstwaarschuwing

Nu is het ook niet zo dat de gemeente elk jaar geld overhoudt. Integendeel: Dronten komt uit een periode waarin er forse tekorten waren, en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. De laatste jaren gaat het echter goed, al zal de wethouder Financiën daar altijd een winstwaarschuwing bij geven.

Incidenteel en structureel. Het laat zich simpel uitleggen. Je kunt incidenteel in een loterij 100.000 euro winnen en je daarmee rijk voelen, maar als je daarmee een verplichting aangaat die je elk jaar 50.000 euro kost, is het geld na twee jaar op.

Dronten groeit

Dronten doet het goed, financieel. De gemeente groeit en een groeiende gemeente heeft altijd wat meer inkomsten uit bijvoorbeeld grondverkopen voor woningbouw en bedrijven. Incidenteel zorgt dat voor meevallers. Structureel levert het ook geld op, meer inwoners en bedrijven betekent ook meer opbrengsten uit gemeentelijke belastingen.

Investeringen

En als je dan op een gegeven moment wat geld op de bank hebt staan, is het ook goed daar wat mee te doen. Ook daarmee kun je uiteindelijk structureel geld besparen. Als je die 100.000 euro die ik net noemde extra aflost op de hypotheek van je huis, kan dat je zo vele tientjes per maand schelen die je minder aan hypotheek hoeft te betalen. Zo heeft Dronten in het recente verleden met haar spaarcenten investeringen gedaan, zoals een nieuw zwembad en een de verbouwing van het gemeentehuis. Dat kan niet alleen lagere maandlasten opleveren, het kan je ook schelen op bijvoorbeeld de energierekening als je energiezuinig bouwt..

'Begrotingsbijstellingen'

En toch gaat de gemeente zich buigen over, zoals wethouder Van Amerongen dat noemt, ‘begrotingsbijstellingen’. Oftewel: hoe kunnen we er voor zorgen dat de structurele uitgaven dalen? Onder andere doordat voorzien wordt dat Dronten de komende jaren minder geld krijgt van het rijk uit het gemeentefonds, moet er voor een kleine drie miljoen euro per jaar aan bezuinigingen worden gevonden.

Het blijft natuurlijk een lastig verhaal, om nu pijnlijke keuzes te gaan maken en dan misschien volgend jaar toch weer een flink bedrag op de begroting over te houden. Maar ja, als je mogelijke incidentele meevallers al vast gaat begroten, loop je weer het risico dat als de meevaller niet zo groot of een tegenvaller blijkt te zijn, je een acuut geldprobleem hebt. Bovendien vindt de toezichthouder, de provincie die kijkt of gemeenten wel sluitende begrotingen hebben, dat niet goed.

Dus het blijft een beetje koorddansen, dat gemeentelijk begroten. Dat u het maar weet.

Lees ook: Gemeente Dronten houdt geld over op begroting