2021 is hét jaar van de verbouwingen!

Aangeboden door: ahfinance.nl

Uit onderzoek is gebleken dat de Coronacrisis een positieve invloed heeft gehad op het aantal woningverbouwingen in Nederland. Uit onafhankelijk onderzoek van het HDN (Hypotheken Data Netwerk) komt naar voren dat meer dan 45.000 hypotheken zijn aangevraagd ten behoeve van verbouwingen.

Dat is een stijging van ruim drie procent in verhouding met dezelfde periode van het jaar voor de crisis. Deze ontwikkeling is wel te verklaren natuurlijk. We brengen veel tijd thuis door. Het is niet meer alleen een plek om te leven, maar ook om te werken, te leren en te sporten. Ons huis moet aan veel verschillende wensen voldoen, daardoor komen verbouwplannen die al een tijdje sluimeren tot leven. Bovendien houden we geld over omdat we niet op vakantie gaan, niet kunnen shoppen en niet uitgaan. Daarmee kunnen we mooi een deel van de nieuwe keuken, luxe badkamer, dakkapel, uitbouw of aanbouw financieren. Hypotheek verhogen is een manier om extra geld vrij te maken. We vertellen je waar je op moet letten als je besluit te verbouwen of te renoveren.

Btw-tarief en subsidies

Het is goed om je te realiseren dat ook in 2021 voor bepaalde renovaties het lage btw-tarief van 9% geldt. Maar dan moet je woning wel tenminste twee jaar oud zijn en op je naam staan. Klussen als stukadoren, schilderen, behangen, isoleren en schoonmaken vallen onder dit lage btw-tarief. Het loont ook de moeite om uit te zoeken of je misschien in aanmerking komt voor subsidies. Landelijk en lokaal zijn er allerlei subsidiepotjes voor het verbouwen en verbeteren van je woning. Vooral als het gaat om verduurzaming zoals de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp zijn er mogelijkheden om deze mee te laten financieren door de overheid.

Welke aannemer kies je?

Als je heel handig bent kun je een verbouwing zelf ter hand nemen. Daardoor bepaal jezelf wat er gebeurt en bespaar je aanzienlijk op loonkosten. Het is wel aan te raden om niet zelf in de weer te gaan met elektriciteit en waterleidingen, als dit misgaat kan het uitlopen op een regelrechte ramp en zelfs levensgevaarlijk worden. Kijk ook eens om je heen of je klusbussen ziet rijden. Bel aan bij het huis waarin verbouwd wordt en vraag de bewoners of ze tevreden zijn met hun aannemer. Vraag in ieder geval een aantal offertes op om de prijzen en voorwaarden te kunnen vergelijken. Er zijn ook gerenommeerde vergelijkingssites waar je dat kunt doen.

Verbouwing financieren

Als je een stevige verbouwing wilt realiseren loopt dat aardig in de papieren. Als je geld leent voor de financiering kun je rente en kosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Het is dan wel zaak dat je kunt bewijzen dat je het geld in de verbouwing of renovatie hebt gestoken. Bonnen bewaren is dus heel belangrijk!