Vier tips voor een caravanvakantie

Aangeboden door: diks.nl

Tegenwoordig kunnen we op veel verschillende manieren op vakantie gaan. Zo kunnen we naar een exotisch land gaan in een vliegtuig, wat natuurlijk veel Nederlanders graag doen. Toch zijn er nog veel meer opties.

Zo is een motor verzekeren om vervolgens op deze tweewieler rond te reizen tevens mogelijk. Het kopen van een camper om hiermee op vakantie te gaan kan natuurlijk ook, al is je camper verzekeren dan wel nodig. Desondanks zijn er nog meer mogelijkheden, wat dacht je bijvoorbeeld van een caravanvakantie? Dit kan erg leuk zijn, al moet je dan geen fouten maken. Door gebruik te maken van de onderstaande tips zul je dit voorkomen.

Voorbereiding

Elke goede caravanvakantie begint met een goede voorbereiding. Zo moet je ervoor zorgen dat je de juiste rijbewijs hebt, maar je moet ook je caravan verzekeren voordat je weggaat. Daarnaast is het verstandig om zowel je caravan als je auto nog even te checken. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning, wat vaak hoger ligt bij de caravan. Ook de kogeldruk moet gecontroleerd worden, wat je kunt doen met behulp van speciale meters. Vlak voordat je daadwerkelijk begint aan de reis moet je nog een paar andere dingen nalopen. Zo moet je controleren of de verlichting goed werkt, de handrem van de caravan ontgrendeld is en de koppeling goed bevestigd is aan de trekhaak. Zorg er daarnaast voor dat alle deurtjes in de caravan goed gesloten zijn en de autospiegels goed staan. 

Inpakken

Voordat je kunt vertrekken in je caravan moet je eerst natuurlijk nog alles inpakken. Dat kan nog wel eens moeilijk zijn bij een caravan, vooral als je dit nog niet eerder gedaan hebt. Het is namelijk totaal niet een goed idee om alles gewoon los erin te zetten, dit kan voor veel schade en andere problemen zorgen. Zo is het juist beter om de meeste gewicht rond de as te plaatsen, wat goed is voor de ligging van de caravan op de weg. Het beste is om de bagage net voor de as te plaatsen, hierdoor gaat de caravan niet naar achteren hellen. Je moet de spullen hoe dan ook goed vastzetten, al is het slim om zoveel mogelijk in de auto mee te nemen. 

Rijden

Vervolgens is het dan toch echt tijd om te vertrekken en dus moet je gaan rijden met de caravan achter je auto. Sommige mensen vinden dit best lastig, maar gelukkig zul je dit snel genoeg leren. Wel is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat de auto nu meer gewicht moet trekken, wat met name bij het wegrijden duidelijk te merken is. Ook zul je vaker moeten schakelen, terwijl je normaal gesproken ook langer in lagere versnellingen moet rijden. Daarnaast moet je de bochten wat ruimer nemen dan normaal en moet je tijdens het achteruitrijden zo min mogelijk sturen. Bij hellingen moet je goed op de versnelling letten, terwijl je bij de daling juist erg rustig moet rijden.

Camping

Nadat je autoritje erop zit ben je als het goed is aangekomen bij de camping. Mogelijk blijf je hier maar één dag staan of juist een paar weken. Toch zijn er hoe dan ook een paar tips waar je rekening moet houden hierbij. Zo is het prettig als de caravan rechtstaat, terwijl je voor je tijdelijke huis ook graag in de zon wilt zitten. Daarom moet je de caravan dus goed neerzetten. Daarnaast moet je je gasflessen niet in de felle zon neerzetten, terwijl je je caravan op de camping kunt aansluiten op het 230 volt-circuit met behulp van een speciale blauwe kabel. Is de spanning lager? Mogelijk werken je elektrische apparaten dan minder goed.