PVV Lelystad pleit voor open dag en blijvende herinnering aan scholen van weleer

Lelystad - De PVV heeft er dinsdag voor gepleit dat er een moment komt voor alle inwoners van Lelystad om afscheid te nemen van de oude schoolgebouwen van de SGL, Rietlanden en Isg Arcus. Samen met Jong Lelystad diende de partij daar een voorstel voor in.

Nieuwbouw Porteum

Met ingang van het nieuwe schooljaar gaan de drie scholen op in de nieuwbouw van Porteum, waarbij de huidige gebouwen leeg komen te staan. Ofschoon de gesprekken daarover nog lopen en politiek de gedachten ook uiteen lopen, betekent dat in ieder geval sloop van de huidige gebouwen van de Rietlanden en Isg Arcus.

Historie verloren

‘Met het sluiten van deze scholen gaat er Lelystadse historie verloren. Er zijn veel Lelystedelingen die mooie herinneringen hebben aan de betreffende scholen. Er is behoefte onder (oud-)leerlingen van deze scholen om nog een laatste keer herinneringen op te halen in hun oude school,’ is de motivering van de twee partijen voor hun voorstel.

Een kop koffie

Natuurlijk is het geen gemeentelijke taak om een schoolreünie of iets dergelijks te organiseren, maar de gemeente kan op zijn minst met de directie van Porteum in gesprek om te zien of een dergelijk moment gecreëerd kan worden. Wat Ashwin van Stormbroek (PVV) betreft hoeft dat ook geen dichtgetimmerde en glad georganiseerde reünie te zijn, maar gewoon een moment waarop (oud-)leerlingen en leerkrachten de school kunnen bezoeken en met elkaar in gesprek kunnen gaan. ‘Een kop koffie, en het licht moet misschien aan, meer hoeft het niet te kosten.’

Een blijvende herinnering

De twee partijen willen ook dat er in Porteum een plek van blijvende herinnering aan de drie scholen komt. Of dat gebeurt in de vorm van een maquette of een fotowand, maakt Van Stormbroek ook niet uit, als er maar iets is.

De gemeenteraad stemt over twee weken over het voorstel.