Nu een huis kopen een goed idee?

Aangeboden door: fx.nl

De woningmarkt is in het overgrote deel van het land oververhit. De gemiddelde woningwaarde is dan ook nog nooit zo hoog geweest. Dit heeft verschillende oorzaken.

Ten eerste liep de nieuwbouw de afgelopen jaren niet in pas met de groei van de bevolking. Het aanbod is daardoor kleiner dan de vraag. Anderzijds is de hypotheekrente historisch laag, waardoor mensen meer kunnen lenen en bereid zijn meer te bieden. Hoewel er vorig jaar nog een huizencrisis als gevolg van de coronapandemie verwacht was, is dit niet uitgekomen. Sterker nog, nu thuiswerken in de toekomst de regel lijkt te worden, zijn er juist alleen nog maar meer mensen op zoek naar een andere woning door veranderde woonwensen. Maar is een huis kopen nu wel een goed idee? Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen.

Voordelen van nu een woning kopen

Juist nu een woning kopen heeft diverse voordelen. Hierboven werd al genoemd dat de prijzen zijn gestegen door de lage maandlasten. Door de huidige lage rentes kun je nu een hypotheek met lage maandlasten afsluiten. Daarnaast zorgt de lage hypotheekrente er ook voor dat je meer kunt lenen. De maandlasten bepalen namelijk ook de maximale hypotheek. Neem als voorbeeld een stel tweeverdieners dat 36.500 en 27.500 euro verdient en een woning wil kopen van 350.000 euro. Wordt er gekozen voor een rentevastperiode van twintig jaar, dan kan momenteel ruim 15.000 euro meer worden geleend dan drie jaar geleden. De maandelijkse lasten zijn bovendien ook nog eens honderden euro’s lager in vergelijking met een paar jaar terug.

Daarnaast is het interessant om de overwaarde in je woning nu te gebruiken. Zolang je immers je woning niet verkoopt, heb je eigenlijk niets aan de huidige winst. Deze zit vast in stenen. Wil je nu doorstromen naar een duurdere woning? Dan gebruik je de winst voor de aankoop van je volgende woning. Doordat woningen momenteel gemiddeld maar een maand te koop staan, hoeft een verhuizing je niet lange tijd dubbele woonlasten op te leveren. Vooral voor oudere mensen kan het daarnaast interessant zijn de overwaarde van hun woning te verzilveren. Verhuizen zij nu naar een goedkopere woning, dan kunnen ze de overwaarde vrij besteden.

Nog een voordeel van nu verhuizen, is dat het een goedkoop alternatief voor oversluiten is. De actuele hypotheekrente is historisch laag. Bij in het verleden afgesloten hypotheken was de rente dus bijna altijd hoger. Een hypotheekcontract is echter niet zomaar open te breken. Een hypotheekverstrekker brengt hiervoor een boete in rekening, ter compensatie voor toekomstige inkomsten die ze zullen missen. Door nu een andere woning te kopen, ontloop je de boeterente.

Nadelen van nu een woning kopen

In een gezonde woningmarkt zouden potentiële kopers ongeveer moeten kunnen kiezen uit zeven woningen. Uit recente cijfers van het NVM, blijkt dat er op veel plekken maar keuze is uit amper twee woningen. Dit verkleint de kans dat een woning wordt gevonden die aan de woonwensen voldoet, en ook nog eens betaalbaar is. Dat laatste wordt ook steeds meer heikel punt. Je kunt namelijk wel een woning momenteel voor een goede prijs verkopen, maar zult er ook iets voor terug moeten kopen. Dat nieuwe huis is nu waarschijnlijk ook veel duurder. Een deel van de overwaarde verdwijnt eigenlijk in de nieuwe woning, zonder dat je er direct iets voor terugkrijgt.

Nu een woning willen kopen, betekent dat je sterk in je schoenen moet staan en doorzettingsvermogen moet hebben. Intussen wordt meer dan de helft van de woning boven de vraagprijs verkocht. Om toch kans te maken op een woning wordt er steeds meer risico genomen. Zo neemt het opnemen van een voorbehoud van financiering in het koopcontract in populariteit af. Daarnaast wordt steeds vaker een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek afgesloten, om de maandlasten betaalbaar te houden. Belangrijk is om je niet gek te laten maken. Een hypotheek is een grote en langdurige financiële verplichting, die je weloverwogen moet afsluiten.

Conclusie: wel of niet nu een woning kopen?

Het is lastig om een simpel antwoord te geven op de vraag of het nu een goed moment is om een woning te kopen. Zoals hierboven staat beschreven, zijn er zowel voor- als nadelen. Welke argumenten het zwaarst wegen, hangt af van de persoonlijke situatie van mensen.