BinckBank Tour voor drie jaar naar Lelystad

Lelystad - De BinckBank Tour komt naar Lelystad. In augustus zal deze wielerwedstrijd Flevoland aandoen, met Lelystad als start- en finishplaats. De komende drie jaar worden Flevoland en Lelystad aangedaan.

Grote wedstrijd

Het is een wapenfeit van City Marketing Lelystad, die de wielerwedstrijd naar Lelystad heeft weten te halen. De mediaexposure die daarmee gepaard gaat is enorm, dus volgens directeur Barry Porsius kan het effect ook enorm zijn.

De BinckBank Tour is de enige meerdaagse UCI World Tour-wedstijd van Nederland en België. Daarmee staat de wedstrijd in het rijtje namen als de Tour de France, de Giro (Ronde van Italië) en de Vuelta (Ronde van Spanje). Alle grote ploegen en alle grote namen doen er aan mee. Eerdere winnaars van de ronde waren Niki Terpstra (2016), Tom Dumoulin (2017) en Mathieu van der Poel (2020).

Start en finish

Dit jaar vindt er in Lelystad een individuele tijdrit plaats, op 31 augustus. De start is bij Batavia Stad, de finish waarschijnlijk op de Houtribweg bij Batavia Stad. Onderweg worden een groot aantal Lelystadse bezienswaardigheden aangedaan, zoals de Batavia, Bataviahaven, het Houtribhoekstrand en Exposure.

In 2022 gaat er een ‘gewone’ etappe door Flevoland, waarna de finish wederom in Lelystad zal zijn. In 2023 is het ‘grand depart’ in Lelystad, op een zondag, waarbij de verschillende wielerploegen aan de wereldpers zullen worden voorgesteld. Daarna is er wederom een etappe door Flevoland, met start en finish in Lelystad. 

Lelystad in beeld

Volgens Porsius is het een mooie manier Lelystad goed in beeld te brengen bij een enorm publiek. ‘Je moet je voorstellen dat de renners tijdens de wedstrijd, die live uitgezonden wordt, gevolgd worden door cameraploegen op de weg en vanuit de lucht. Daarbij zullen Lelystad en haar bezienswaardigheden te zien zijn voor een publiek van 40 miljoen wieler- en sportliefhebbers die jaarlijks de wedstrijden volgen wereldwijd.’

De spin-of kan ook groot zijn, denkt Porsius. ‘Het levert sowieso 500 overnachtingen op voor Lelystad en omgeving, maar biedt daarbij ook kansen voor de Lelystadse horeca. Het brengt een complete wielerkaravaan naar de stad. Het zorgt voor reuring en levendigheid, en voor gezelligheid. En het brengt Lelystad op een positieve manier in beeld. Daarnaast biedt het kansen voor de horeca, Lelystadse bedrijven en ook maatschappelijke instellingen hierop in te spelen, met eigen activiteiten en acties.’ 

Sponsorpakketten

Rondom de BinckBank Tour zijn door City Marketing Lelystad verschillende sponsorpakketten ontwikkeld, met een (inter-)nationaal, regionaal en lokaal karakter. Onderdeel van deze pakketten is onder meer een bezoek aan het VIP-tourcafé, een plek in een ploegleidersauto en adverteren rondom de etappe.

‘Door bovendien een verbintenis aan te gaan voor drie jaar bouwen we iets op. Kortom: volgens mij is dit een enorme kans voor Lelystad!’