Een duurzaam vuur stoken: zó doe je dat!

Aangeboden door: haardenexpert.nl

Duurzaam wonen en werken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Daarom zijn ook steeds meer huishoudens en bedrijven bezig met verduurzaming. Een voorbeeld daarvan is duurzaam stoken. Heb je milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel staan? Overweeg dan ook een duurzame verwarming.

Weet je niet hoe? In dit artikel staan we stil bij verschillende manieren om je woning of bedrijfspand duurzaam te verwarmen!

Een duurzame houtkachel

Je verwacht het misschien niet direct, maar óók de houtkachel is een duurzame manier van verwarming. Het verwarmen via een houtkachel kent tegenwoordig een aantal regels om deze verwarmingsmethode milieuvriendelijk te maken. Het voordeel van verbranding op hout, is dat je hout eenvoudig kunt kopen of zelfs kan omhakken. Er komen dus geen dure processen bij kijken. Het hout heeft daarnaast een laag warmteverlies, waardoor de houtkachel een hoog rendement heeft. Een bijkomend voordeel is dat een inbouw houtkachel een gezellige sfeer met zich meebrengt!

De elektrische haard: het toppunt van duurzaamheid

De elektrische haard wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid. De elektrische haard gaat branden zodra je de stekker in het stopcontact doet. Dat betekent dat je deze ook via groene stroom kan gebruiken! Ook maakt deze haard het mogelijk om slim met je stroom om te gaan. Waar je de houtkachel aan moet laten, kun je de elektrische haard controleren middels een knop. Je kunt het vuur voluit zetten, zachtjes laten branden en je hoeft niet van tevoren te stoken. Wil je optimaal genieten van een sfeervol verwarmingselement in je woonkamer? Plaats dan je elektrische haard vrijstaand.

De pelletkachel als slimme investering

Wil je de sfeer van een houtkachel, maar méér warmte produceren? Dan is de pelletkachel iets voor jou. Deze werkt op ongeveer dezelfde manier als een traditionele houtkachel. In plaats van hout, gebruik je nu houtpellets. Deze samengedrukte stukken hout hebben meer houtmassa, waardoor deze ook meer warmte produceert. Omdat je de kachel eenvoudig kunt afstellen, heb je tevens controle over het verbruik. De perfecte combinatie tussen stoken op hout en duurzaamheid!

Een paar laatste tips

Nu je weet welke mogelijkheden voor duurzame haarden er zijn, geven we je nog een aantal tips om ook duurzaam te stoken:

  1. Heb je gekozen voor een hout- of pelletkachel? Probeer dan hout te gebruiken dat een vochtigheidsgraad heeft van maximaal 20%. Op deze manier haal je meer warmte uit het hout, omdat het beter brandt. Ook heb je een lichter gewicht hout nodig.
  2. Moet je de kachel nog aanschaffen? Bekijk dan vooral het rendement. Hoe hoger het rendement, des te meer warmte je krijgt voor minder hout of elektriciteit.

Blijf consistent. Als je een pelletkachel continu aan- en uitzet, zal deze meer energie verbruiken. Daarom werkt het beter om de haard wat langer te laten branden.