Ook in hoger beroep 18 jaar cel en TBS voor doden 72-jarige Lelystedeling

Lelystad - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 38-jarige Almeerder ook in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS met dwangverpleging voor het doden van een 72-jarige Lelystedeling in april 2019. Het is dezelfde straf die de man in september vorig jaar kreeg van de rechtbank maar waar hij tegen in hoger beroep ging.

Rode Klifmoord

Een 51-jarige Lelystedeling kreeg in september dezelfde straf voor wat is gaan heten de Rode Klif-moord. Op 29 april vond de politie na een melding het slachtoffer in zijn woning aan de Rode Klif. Het slachtoffer was toen al een week dood. Korte tijd later werden de twee verdachten aangehouden. Zij waren op camerabeelden te zien toen zij de flat binnenkwamen en verlieten.

De twee daders en het slachtoffer hebben allen een TBS-verleden en kenden elkaar vanuit een kliniek in Almere, waar het slachtoffer vrijwilligerswerk deed en de twee daders behandeld werden. De twee zochten het slachtoffer eerder op omdat ze geld van hem wilden. Ze vroegen steeds grote bedragen en keken zijn pincode af. Op de noodlottige avond stopten ze een verdovingsmiddel in zijn whisky en pinden ze 5.000 euro van zijn rekening. Vervolgens besloten ze hem te doden

Geen opwelling

Volgens de 38-jarige gebeurde dat in een opwelling. Het Openbaar Ministerie ging daar eerder ook vanuit, maar de rechtbank zag er een vooraf geplande daad in. Zij bestempelde de handelingen van verdachten, zowel de verschillende, in grootte toenemende overboekingen en het heimelijk afkijken van de pincode van het slachtoffer en daarna het toedienen van steeds sterkere medicatie als berekenend, planmatig en met een bepaalde opbouw.

Ook in de reeks van verschillende geweldshandelingen die uiteindelijk hebben geleid tot het overlijden van het slachtoffer, zag de rechtbank een opbouw: als de ene methode niet volstaat wordt een andere methode toegepast. Eerst werd de man verdoofd, daarna in een nekklem genomen. Vervolgens werd hij geslagen en gestompt en uiteindelijk gewurgd.

Planmatigheid

‘De handelingen na de dood van het slachtoffer, wanneer verdachten zich hebben voorzien van handschoenen en schoonmaakdoekjes en het huis opnieuw wordt doorzocht en goederen worden weggenomen, wijzen eveneens op planmatigheid van het geheel aan handelingen,’ stelde de rechtbank in haar uitspraak, waarbij de twee verdachten zijn veroordeeld voor moord.

Het gerechtshof gaat niet uit van moord, maar van ‘gekwalificeerde doodslag’. Het slachtoffer werd gedood om een ander misdrijf te verhullen. Als hij namelijk wakker was geworden na de verdoving en had gezien dat er geld van zijn bankrekening was verdwenen en dat zijn laptop, telefoon en sieraden gestolen waren, had hij direct geweten wie dat hadden gedaan. Volgens het gerechtshof waren de twee daders niet van tevoren van plan het slachtoffer te doden, naar besloten ze dat uiteindelijk wel te doen om ontdekking van de diefstallen te voorkomen. De hoge straf is daarom gerechtvaardigd.