Flevolandse landschapskunst ontdekken

Lelystad - Tijdens het jaarlijkse Land Art Weekend, zaterdag 5 en zondag 6 juni, wordt de collectie land art van Flevoland in het zonnetje gezet.

Tijdens het Land Art Weekend staat op elk van de negen locaties waar zich een landschapskunstwerk bevindt een gids die enthousiast kan vertellen over het kunstwerk en alle vragen kan beantwoorden. Wie heeft deze kunstwerken gemaakt? En waarom is er eigenlijk zoveel land art in Flevoland? Voor kinderen (4+) zijn er leuke doe-opdrachten beschikbaar om het kunstwerk en de omgeving te verkennen.

Vertellen

Als de coronamaatregelen het toestaan, wordt makers uit verschillende disciplines gevraagd te komen vertellen wat deze kunstwerken met hen doen. Wat maakt een landschapskunstwerk nou zo inspirerend voor een ontwerper, componist, schrijver, theatergezelschap, muziekgezelschap, curator en dichter?

Een greep uit het verwachte programma. De toekomst van De Groene Kathedraal is een muzikale luisterinstallatie van theatergezelschap Gouden Haas en Ensemble Black Pencil over het voortbestaan van dit wereldberoemde, maar vergankelijke landschapskunstwerk van Marinus Boezem.

Zichtlijnen

Ontwerper Lieke Frielink, die uitgebreid onderzoek deed naar de zichtlijnen in Almere Pampus, werpt licht op de lijnen van Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind.

Schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen werkt aan een performance bij Aardzee van Piet Slegers waar zij de thema’s wind, herinneringen en houvast met elkaar verbindt in verplaatsende sculpturen. Ze zal onder meer de route van de wind van die dag volgen, en bezoekers kunnen meebewegen.

Het volledige programma staat op de website Land Art Flevoland.

Eerste weekend van juni

Het Land Art Weekend vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van juni. Makers vanuit verschillende disciplines organiseren dan activiteiten bij de kunstwerken, zoals locatietheater, performances en concerten. Vorig jaar konden die activiteiten niet doorgaan vanwege de pandemie en hield Land Art Flevoland voor het eerst een luisterweekend met podcasts gepresenteerd door Luuk Heezen die ook thuis beluisterd konden worden.

Luisteren op locatie

Ook dit jaar staat luisteren centraal, maar ligt de nadruk meer op luisteren op locatie. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden stap voor stap losgelaten en de organisatie verwacht in juni als ‘buitendoorstroomlocatie’ veilig bezoekers te kunnen ontvangen - uiteraard dienen de basisregels in acht te worden genomen (handen wassen, afstand houden, thuisblijven bij klachten).