‘Samen bedenken, maken en performen’

Dronten - Een dans- en theaterworkshop zonder vastomlijnd programma. Waar alle ruimte is om met eigen ideeën te komen en al brainstormend met elkaar nieuwe dingen uit te proberen. Dat biedt de Maakwerkplaats.

Jongeren tussen de 14 en 21 jaar zijn in het Pinksterweekend van harte welkom in De Meerpaal in Dronten. ‘In de workshop geldt: jij bent onmisbaar in het eindproduct, omdat jij het eindproduct bent.’ 

Dansdocenten

Aan het woord zijn de dansdocenten Dian Knigge-IJkhout en Amarinske Brands. Bedenken, maken én performen: daar draait het volgens hen om. De Meerpaal vormt tijdens het Pinksterweekend het decor van deze driedaagse workshop, die zaterdag 22 mei start. ‘Het theater in Dronten is zo mooi groot en je hebt heel veel leuke hoekjes. Ik zie het al helemaal voor me. De Meerpaal biedt zoveel inspiratie!’, vertelt Dian enthousiast.

De Amsterdamse was vorig jaar voor het eerst in De Meerpaal en ze was op slag verliefd. Ook op de leerlingen van Amarinske Brands, die ze toen een dans workshop gaf voor het Kunstlink-danstalentenprogramma Next Move. Die leerlingen waren zo prachtig open en getalenteerd, en in lijn met hoe ik heel graag werk. Ik zag meteen een match met de Maakwerkplaats en De Meerpaal. Dit gaan zij ontzettend tof vinden.’

Geen onbekende

Amarinske is geen onbekende in De Meerpaal. Zij is docent modern en danstheater en is bekend van het DansLab. Dian: ‘Ik heb haar leerlingen zien dansen en een beter cv van wie jij bent als leraar, is er niet. Dan weet ik gewoon genoeg.’ Amarinske knikt en een brede glimlach trekt over haar gezicht. De twee dansprofessionals werken voor het eerst samen en hebben daar het volste vertrouwen in.

De Maakwerkplaats is een broedplaats voor creatief talent. Drie dagen lang worden jongeren tussen de 14 en 21 jaar uitgedaagd om mooie dingen te bedenken, samen te maken of uit te voeren, én dit te laten zien. Een unieke kans, zeggen de docenten. De Maakwerkplaats wordt normaal gesproken afgesloten met een intieme voorstelling voor familie en vrienden. Door de coronamaatregelen wordt de voorstelling opgenomen.

Broedplaats creatief talent

De show is natuurlijk het einddoel waar je als groep naartoe werkt, maar volgens de initiatiefnemers net zo goed onderdeel van het proces. Dian legt uit. ‘Ik heb in het verleden heel veel musicals gedaan en dan hoorde je van tevoren: dit is hoe het eruit moet zien. Ik ben eigenlijk best wel een beetje onhandig, dus bij mij gingen er altijd allerlei dingetjes mis.’ Ze schiet in de lach.

Dat vormde voor haar mede de inspiratie voor deze workshop: een plek creëren waar er dingen mis mogen gaan. ‘Het gaat erom hoe je het opvangt. Improviseren. Daar komt het op neer. Dat je niet somber naar huis gaat of zelfs met het idee dat je hebt gefaald, maar met een goed gevoel. Omdat je het hebt kunnen ombuigen naar iets dat nóg leuker is.’ Amarinske: ‘Hoe gaaf is dat?’ Het proces is net zo belangrijk als het resultaat.

Brainstormen

De deelnemers krijgen vlak voordat de workshop begint het thema en daar mogen ze dan alvast even over brainstormen. ‘We beginnen met kennismakingsopdrachten, zodat het al vrij snel een soort vriendenclub wordt’, vertellen Dian en Amarinske. Het is belangrijk dat de jongeren zich veilig genoeg voelen om ook uit hun comfortzone te gaan.

In een veilige omgeving krijgt het creatieve talent alle ruimte om te leren. Vallen en weer opstaan. ‘We werken in het moment en dat is zo ontzettend tof.’ Amarinske: ‘We hebben gelukkig onze opleiding en ervaring die we kunnen inzetten.’

Persoonlijke connectie

‘Wij maken vrij snel een persoonlijke connectie met iedere deelnemer en wij doen wat met de potentie die we bij ze zien. Als je iets heel goed kunt, dan proberen we je net even een treetje hoger te brengen.’ Dans, beweging, spel, stem, tekst, choreografie, improvisatie zang, mime: vele expressievormen passeren de revue.

In drie dagen, zonder vastomlijnd programma, toewerken naar een korte voorstelling vraagt om snel schakelen, leggen de dansdocenten uit. Zij hebben nog geen idee hoe de show eruit komt te zien. ‘Dat is voor ons het spannendste. Het kan zijn dat we halverwege de workshops bedenken dat de groep iets (anders) nodig heeft. Dan kijken we of wij het in huis hebben of dat we iemand van buitenaf les laten geven.’

Praktische informatie

De Maakwerkplaats bestaat sinds 2015. Eerdere Maakwerkplaatsen waren in Amsterdam en in het Duitse Frankfurt, onder de naam ‘Die Kreatieve Tanzstatt’. Drie docenten die ieder hun eigen expertise meebrengen begeleiden de deelnemers. Dian en Amarinske werken voor deze editie samen met onder andere Teresa Söntgen, docent klassiek en modern. Alle drie hebben ze hun sporen verdiend in de danswereld, als docent en danser.

Tijdens de workshop worden de regels van het RIVM en de overheid nageleefd. Als de workshop door de coronamaatregelen niet kan plaatsvinden, wordt deze verschoven naar 13, 14 en 15 juli 2021. ‘Pinkster Intensive’ is een onderdeel van het provinciale Kunstlink-dansprogramma In Motion (onderdeel van Talent in de Regio) en is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de provincie Flevoland.

Première

Het is de eerste keer dat de Maakwerkplaats in Flevoland plaatsvindt. Amarinske: ‘Dronten wordt een weekend lang het bruisende centrum voor dans, theater en choreografie. Als het aan ons ligt, keert de Maakwerkplaats hier volgend jaar weer terug.’

Meer informatie staat op de website van de Maakwerkplaats.