Zelf biologische groenten oogsten

Dronten - Op de biologische zelfoogsttuin aan de Wisentweg 13 in Dronten staat het oogstseizoen op punt van beginnen. Er worden ongeveer vijftig verschillende soorten groenten en verschillende biologische snijbloemen gekweekt.

Studentenbedrijf

De tuin is van het studentenbedrijf LOT (Leren Ondernemen Tuinbouw). Studenten van de biologisch-dynamische landbouwschool Aeres Warmonderhof in Dronten telen hier jaarlijks zelf groenten. Dit jaar steken de studenten Jiri, Nico, Yentl en Olga de handen uit de mouwen. Samen leren de studenten op LOT om het hele jaar door een compleet tuinbouwbedrijf te runnen.

Ze regelen hierbij zo goed als alles zelf: het teeltplan, de grondbewerking, het zaaien en planten en de afzet. Dit jaar zetten ze hun producten af middels een zelfoogstsysteem. Alleen de directe kosten van zaaigoed en dergelijke worden aan de klanten doorberekend. De winst wordt in het bedrijf geïnvesteerd en er wordt geen loon uitbetaald.

Zelfoogstabonnement

De groenten die op LOT geteeld worden kunnen vanaf ongeveer half mei wekelijks zelf geoogst worden door deelnemers die een zelfoogstabonnement nemen. Met dit abonnement zijn er niet alleen groenten te oogsten, maar ook aardappelen, bloemen, kruiden en aardbeien. Er is nog ruimte voor nieuwe abonnees.

Elke werkdag van 13.00 tot 17.00 zijn de studenten op het bedrijf aanwezig. ‘Voor ons is iedereen dan ook welkom om een kijkje te komen nemen.’ De tuin staat duidelijk met borden aangegeven en ligt tegenover de Warmonderhof, de school waar de leerlingen hun opleiding volgen.

Meer informatie

Wie vragen heeft of een abonnement wil kan mailen naar tuinbouwbedrijflot@gmail.com. Op een speciale website staat meer informatie over de mogelijkheden en kosten.