Apollo Ensemble speelt Goethe in de Agora

Lelystad - Het Apollo Ensemble speelt vrijdag 30 april om 20.00 uur - de Walpurgisnacht - een videoconcert in de grote zaal van het Agora Theater. Het gezelschap brengt twee composities over mensen die wegen zoeken naar vrijheid. De teksten zijn van Goethe, voor de muziek tekenden Beethoven en Mendelssohn.

Graaf Egmont bleef, moedig èn dom, in Brussel, toen Alva het Spaanse gezag kwam herstellen, Willem ging weg. Egmont betaalde dat met zijn leven. Hij kreeg er wel een mooi levensverhaal voor terug, beschreven door van één van de beste schrijvers (Goethe) en op muziek gezet door één van de beste componisten (Beethoven) uit de geschiedenis. Dat had Willem van Oranje dan weer niet.

De Walpurgisnacht is een oud Germaans verhaal over de bevrijding van de winter en de start van de lente, gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Dit ging gepaard met een wild heksenfeest boven op de berg Brocken in de Harz in Duitsland. Uiteraard werd dat door de heersende kerk verboden, maar Goethe beschrijft hoe een grap dit oude ritueel toch mogelijk maakt.

Het concert in Agora is een videoconcert, een beleving in een combinatie van concert en animaties. Voor het Apollo Ensemble is dit ook een nieuwe ervaring. 

Oorspronkelijk zijn deze werken voor groot orkest, maar Henk de Vlieger bewerkte de partituur tot een bezetting voor vijf strijkers en vijf blazers.

Renate Arends zingt de rol van Klärchen in Egmont. De cast in Mendelssohn telt acht zangers. De regie is in handen van Marleen Prins, de vormgeving is van Greet Egbers.

Met een ticket is de voorstelling tot en met 16 mei te bekijken. 

Tickets zijn verkrijgbaar via www.apollo-ensemble.nl.