Riool van grote waarde bij coronabestrijding

Dronten - De pilot grootschalig testen in de gemeente Dronten heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Eén van de meest in het oog springende inzichten is dat via het riool heel goed in de gaten is te houden of er veel besmettingen zijn in een bepaald gebied, zodat daar ook onmiddellijk maatregelen kunnen worden genomen.

Sturen op het riool

Dat laatste is iets wat aanvankelijk geen onderdeel uitmaakte van de pilot, maar later wel is toegevoegd. En volgens burgemeester Jean Paul Gebben is dat een inzicht dat wereldwijd van enorme betekenis kan zijn, zowel bij deze coronapandemie als bij eventuele toekomstige pandemieën.

‘Doordat je uit het rioolwater kunt afleiden of er in een bepaald gebied een toename is van het aantal infecties, kun je daar vroegtijdig op acteren,’ zegt Gebben. ‘Dat is iets waar je op kunt sturen.’

Dichterbij

Het grootschalig testen in Dronten was anders van karakter dan het grootschalig testen in bijvoorbeeld Lansingerland. ‘Daar was juist een brandhaard van corona. Dan zie je dat dat een hoge testbereidheid oplevert. Daarom word er ook gezicht naar een ‘gemiddelde’ gemeente, en daar heeft Dronten een bijdrage aan kunnen leveren.’

Uit de Drontense resultaten blijkt bijvoorbeeld dat het niet heel zinvol is grootschalig te testen op het moment dat er geen groot aantal infecties zijn. ‘Een logisch resultaat is dat hoe dichterbij huis mensen zich kunnen laten testen, hoe groter de testbereidheid.’ Dat was de reden waarom er geen testlocatie in Biddinghuizen was, en dat heeft inderdaad laten zien dat zich veel minder Biddinghuizenaren hebben laten testen van inwoners uit Swifterbant en Dronten.