Nieuwbouw St Jansdal Lelystad wordt compacter maar blijft aan Ziekenhuisweg

Lelystad - De Lelystadse wethouder Jack Schoone en Arend Jan Poelarends, namens de Raad van Bestuur van ziekenhuis St Jansdal, hebben woensdag hun handtekening gezet onder de intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van het ziekenhuisterrein aan de Ziekenhuisweg 100.

Hiermee benadrukken gemeente Lelystad en ziekenhuis St Jansdal de ziekenhuisfunctie, aangevuld met andere zorgaanbieders, op deze locatie te willen behouden. ‘We zijn heel blij dat we een goed ziekenhuis voor onze stad kunnen behouden en waar inwoners voor 80% van de zorg terecht kunnen’, aldus wethouder Schoone. Poelarends vult aan: ‘Het is belangrijk dat de gemeente Lelystad en St Jansdal samen optrekken. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst bevestigen wij dat het ziekenhuis in Lelystad blijft en ook aan de Ziekenhuisweg. De komende jaren worden gebruikt om een nieuw gebouw te ontwerpen dat passend is bij de zorg die wordt geleverd door St Jansdal en andere zorgaanbieders waarmee we samenwerken.’

De gemeente heeft het bestemmingsplan voor de locatie Ziekenhuisweg twee jaar geleden aangepast. Er zijn hier alleen activiteiten toegestaan die zorggerelateerd zijn of een maatschappelijke waarde hebben. Voorbeelden hiervan zijn een ziekenhuis, verpleeghuis en woonzorgvoorzieningen.

St Jansdal gaat zorgvuldig om met historie

De Erfgoedcommissie Lelystad oordeelde in 2019 dat het ziekenhuis opvallende architectonische kenmerken bevat. Veel inwoners hebben een bijzondere band met het gebouw. Het St Jansdal is zich bewust van deze historie en zal hier dan ook zorgvuldig mee omgaan. De locatie ligt in het hart van de stad en is daarmee voor een ieder goed bereikbaar. Het gebied ontwikkelen met méér dan alleen een ziekenhuis zal de zorgverlening van Lelystad versterken.

Tijdens de bijeenkomst stonden gemeente en ziekenhuis stil bij de afgelopen periode, waarin intensief is samengewerkt om tot een Nota van Uitgangspunten te komen. Voorafgaand aan deze nota zijn verkennende sessies met de raad geweest en heeft een bijeenkomst met belangstellenden, waaronder direct omwonenden, plaatsgevonden.

Kansen

Beide partijen zien veel kansen voor een kwalitatieve en hoogwaardige ontwikkeling van het ziekenhuisgebied rond de Ziekenhuisweg 100; de locatie van het huidige ziekenhuis. De kansen, wensen en mogelijkheden voor invulling van het ziekenhuisgebied zullen samen verder worden verkend. Dit ter voorbereiding op een vast te stellen programmering en ontwikkelplan voor het ziekenhuis, de aanvullende functies, de verkeersstromen en omringende gebied.