Dodenherdenking in Dronten vindt opnieuw plaats zonder publiek

Dronten - De Dodenherdenking op het Meerpaalplein in Dronten zal ook dit jaar zonder publiek plaatsvinden. Er is wel een online ceremonie en een online herdenkingsbijeenkomst. Dat meldt de organiserende Stichting 4 mei herdenking Dronten.

Korte ceremonie

Op het Meerpaalplein vindt om 20.00 uur een korte ceremonie plaats. Tijdens de ceremonie worden er kransen gelegd door Commissaris van de Koning Leen Verbeek namens de provincie, de gemeente Dronten, de adoptieschool Christiaan Huygens, namens de Airgunners, de actief dienende militairen en veteranen uit de gemeente Dronten, de geloofsgemeenschappen en tot slot Stichting 4 mei Herdenking Dronten. ‘Wat mooi is, is dat sommige organisaties, zoals de geloofsgemeenschappen en de nog actief dienende militairen en veteranen, gezamenlijk een krans leggen,’ zegt Jolanda van Til van de organisatie. Genodigden die andere jaren een krans of bloemen neerlegden bij het monument hebben de gelegenheid gekregen om kransen/bloemen te laten bezorgen. Deze worden na de ceremonie bij het monument gelegd. Er zal wederom geen taptoe zijn.

Net als vorig jaar is ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen geen publiek welkom bij de ceremonie op het Meerpaalplein. Deze wordt wel live uitgezonden door Omroep Flevoland.

Gedicht

Nieuw dit jaar is het voorlezen van een gedicht net voor 20.00 uur. Stichting 4 mei Herdenking Dronten heeft in samenwerking met het Almere College een gedichtenwedstrijd georganiseerd. ‘We hebben al wat mooie inzendingen binnen. We hopen alleen ook dat de uiteindelijke winnaar zijn of haar gedicht wil voorlezen tijdens Dodenherdenking. Want degene die tot nu hebben meegedaan, geven aan dat liever niet te willen, omdat ze dat wel heel erg spannend vinden.’

Om 19.00 uur wordt een online herdenkingsbijeenkomst uitgezonden. De videolink naar deze bijeenkomst staat hieronder. In een 40 minuten durend programma wordt stilgestaan bij het thema ’Na 75 jaar vrijheid’. ‘Het is een jaar waar we de balans opmaken. Waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021? Op verschillende manieren staan we hierbij stil,’ zegt de organisatie. Er is muziek, er wordt een gastgezin geïnterviewd die voorgaande jaren een Airgunner te logeren hadden, er wordt in gesprek gegaan met een veteraan, er vindt een moderne dans plaats bij het monument en de adoptieschool ‘Christiaan Huygens, die dit jaar het monument heeft schoongemaakt, komt aan het woord. ‘Het is echt een heel mooi programma geworden. We wilden eerst een livestream doen vanuit de Meerpaal, maar dat was toch iets te ingewikkeld. Nu is het een opname geworden. Die dans is ook heel bijzonder. Daarbij wordt het hele Meerpaalplein gebruikt: van het monument tot de fontein, waar de dansers vliegtuigen zullen uitbeelden. Hans Maris presenteert het programma.’ Aansluitend aan het programma kan men overschakelen naar de live uitzending van Omroep Flevoland.

[De tekst gaat verder na de videolink]

Toekomst

Voor de jaren dat er wel weer publiek welkom is bij de Dodenherdenking zal het programma een andere invulling krijgen. ‘Airgunners zijn welkom zo lang ze willen blijven komen, maar op dit moment zijn dat er nog maar twee. We zijn aan het kijken of we jongeren een podcast of publicatie kunnen laten maken met en over de ervaringen van de gastgezinnen die elk jaar Airgunners op bezoek kregen, samen met de Stichting Geschiedschrijving voor de gemeente Dronten. Op die manier betrekken we jongeren bij de Dodenherdenking en blijven die verhalen bewaard. Ook de Drontense veteranenstichting is bezig verhalen op te tekenen die van grote waarde zijn.’ 

www.4meiherdenkingdronten.nl