Column Bart van der Wal | Even lekker klagen

Iemand zei dat mijn columns best wat negatiever mogen. Volgens mijn recensent kan ik heel goed een nieuwe groep lezers trekken door af en toe eens flink negatief te zijn.

Sterker nog, als ik eenmaal de smaak te pakken heb zou ik merken wat voor positieve effecten negatief zijn heeft.

De pest aan schreeuwers

Nu heb ik de pest aan schreeuwers en mensen die het glas eerder halfleeg dan half vol zien. De psychologie achter zeuren of roepen wat je stom vindt ken ik niet precies. Wel lijkt het zo te zijn dat veel mensen op Facebook en Instagram een groot bereik hebben door veel te klagen.

Het is ook populair het leven als ‘een hoop gedoe’ neer te zetten. Sporten? Best leuk, maar wat een gedoe. Kinderen hebben? Best leuk, maar soms ook een gedoe.

Zo kun je wel even doorgaan. De gedachte is dat negatief zijn een band schept. De ander voelt waar jij over klaagt, zeurt of je tegen verzet.

Proefkonijn

Hoewel ik meer van het positieve ben kunnen we natuurlijk niet altijd blij zijn. Ik ga het verbinden met negatieve inhoud gelijk maar op u uitproberen. 

U, de lezer, bent u nu even mijn proefkonijn. Altijd maar goedgemutst zijn in deze gekke tijd gaat ons toch niet lukken. 

Er is tegenwoordig weinig te beleven, buiten is het saai en je ziet maar weinig mensen. We moeten ook maar zien of het versoepelen van maatregelen echt doorgaat en als dat zo is vraag ik mij af of die dan wel verstandig blijken te zijn.

Ik moet het ook nog meemaken dat we binnenkort de horeca in Dronten open hebben met extra grote terrassen op het Meerpaalplein. Als de besmettingscijfers dan weer stijgen wordt zelfs vakantie in eigen land nog lastig. 

Voelt u de band met mij als klager al? Zo ja, dan ben ik wellicht toch tegen een gouden tip aangelopen. Als u het niets vindt bent u wellicht gewoon in een negatieve stemming.

Niet zo gek

Meer serieus denk ik dat wij het met z’n allen in het algemeen toch niet zo gek doen in crisistijd. Ik zie veel mensen hun best doen er het beste van te maken. Gelukkig maar.

In het paasweekend hebben we meegedaan aan een toer met de auto. 

We kwamen langs mooie plekken in Noordoostpolder. Onderweg waren er voor kinderen leuke raadsels en spelletjes vanuit de auto te doen. 

De vrolijkheid en hilariteit van onze vrienden met kleine kinderen in hun eigen auto beluisterden wij met veel plezier via de telefoon. We werden er vrolijk van.

Oei, ik geloof dat ik hiermee toch een positieve draai aan dit stukje geef.

Bart van der Wal