Gemeente Lelystad gaat nog een stapje verder in hulp aan slachtoffers toeslagenaffaire

Lelystad - De gemeente Lelystad zal slachtoffers van de toeslagenaffaire hoe dan ook hun gemeentelijke schulden kwijtschelden en ook kijken of men eventueel schulden bij andere instanties kan overnemen. Een voorstel met die strekking van GroenLinks en de PvdA is dinsdag door een meerderheid van de gemeenteraad overgenomen.

Timing kwijtschelden

De gemeente was al van plan de gemeentelijke vorderingen op gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt te schelden. De Belastingdienst doet dat ook en riep gemeenten op dat voorbeeld te volgen.

De timing hierbij is wel belangrijk. Als de gemeente de vorderingen nu kwijtscheldt, geeft dat andere schuldeisers juist de mogelijkheid hun vordering te handhaven, in de hoop dat ze een groter stuk van de koek krijgen. Daarom moet er eerst duidelijk worden hoe andere schuldeisers zullen omgaan met vorderingen.

Overleg en overnemen

GroenLinks en PvdA willen dat de gemeente in overleg gaat met Lelystadse partners, zoals woningbouwstichting Centrada, om te kijken of zij ook vorderingen kunnen en willen kwijtschelden. Daarnaast moet de gemeente, in navolging van Amsterdam en Culemborg, onderzoeken of men als gemeente de andere vorderingen op de slachtoffers kan overnemen.

Het voorstel van de twee partijen gaat  dat dus een stapje verder gaat dan de eerste plannen van de gemeente. Uiteindelijk stemden 19 van de 33 aanwezige gemeenteraadsleden ermee in. Er zijn in Lelystad mogelijk 298 inwoners die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire.