Culturele broedplaats 't Lapp hoopt op langer verblijf aan het Kofschip

Lelystad - Culturele broedplaats ’t Lapp hoopt langer gebruik te kunnen maken van de locatie aan het Kofschip in Lelystad. In maart vorig jaar trok men in het voormalige gebouw van het Aurum College. Het huidige huurcontract duurt tot 1 november, maar in een lange brief aan de gemeente en gemeenteraad spreekt men de wens uit dat het contract verlengd wordt.

Broedplaats

’t Lapp is een culturele broedplaats waar kunstenaars, kunstzinnige ondernemers en sociale en maatschappelijke initiatieven terecht kunnen. In de voormalige klaslokalen van het Aurum College hebben nu kunstenaars een atelier, oefenen bandjes, worden gezamenlijke maaltijden georganiseerd, is een schrijverscollectief actief, worden presentaties gegeven, workshops georganiseerd en vergaderingen gehouden en biedt de stichting Bram tijdsbesteding aan aan kwetsbare kinderen. Het is maar een greep uit de activiteiten die onder de vlag van ’t Lapp plaatsvinden.

Zwerftocht

De stichting is al jaren in Lelystad gevestigd, maar heeft inmiddels wel een flinke zwerftocht gemaakt. Van een ruimte in de voormalige winkelstrook bij de Jumbogarage verhuisde men jaren geleden naar een leegstaand kantoorgebouw in het Lelycentre. Toen dat gebouw leeg moest, in de opmaat naar sloop voor nieuwbouw die daar plaatsvond, brak er een onzekere tijd aan voor ’t Lapp. Maar in maart vorig jaar werd, met hulp van de gemeente,  een nieuw onderkomen gevonden in het toen leeggekomen Aurum College aan het Kofschip.

Daar zit de stichting goed. Met een tweede locatie aan de Grutterswal in het Lelycentre, waar kleine bijeenkomsten en huiskamerconcerten kunnen  worden georganiseerd, voelt ’t Lapp zich prima op haar plek. Daarnaast weten andere organisaties en instellingen ’t Lapp steeds beter te vinden. ‘Waar op allerlei vlakken het aanbod in het sociaal domein aan het teruglopen is, biedt Stichting ‘t LAPP een zelfdragend en voor u als gemeente een betaalbaar alternatief,’ schrijft men.

Gedroomde locatie

‘Onder de paraplu van stichting ’t Lapp zouden wij met z’n allen erg graag het verschil willen blijven maken voor de inwoners van Lelystad. Met name ook in deze coronatijden, waar somberheid en depressies op de loer kunnen liggen, is het verlengen van de huurtijd onze eerste wens, maar eigenaarschap op een vaste plek is een nog grotere wens,’ is het pleidooi van ’t Lapp. ‘We blijven dan weg van stress en kunnen de inwoners weer wat plezier, rust, inspiratie en een sprankeling in de ogen bieden met al onze leuke activiteiten, voor jong en oud, voor elk wat wils.’

Het is geen geheim dat de gedroomde locatie het gebouw van de Scholengemeenschap Lelystad is, dat leeg komt te staan als die school in het nieuwe Porteum trekt. Daarmee zou ’t Lapp twee vliegen in één klap slaan, als het aan henzelf ligt: het unieke gebouw van de SGL blijft behouden voor Lelystad en de gemeente kan het beheer en de kosten van onderhoud voor het gebouw overlaten aan ’t Lapp.