Mogelijk 298 inwoners Lelystad gedupeerd in de toeslagenaffaire

Lelystad - Er zijn in Lelystad mogelijk 298 inwoners die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire. De gemeente heeft tot nu toe met 90 van hen contact gehad om te zien of men op bepaalde gebieden extra hulp nodig heeft. Met 14 mensen is daarop een nader gesprek gevoerd, waarvan 7 daadwerkelijk behoefte hadden aan hulp.

Dat betreft dan hulp op het gebied van financiën, wonen en de geestelijke gezondheid. Zij zijn ‘warm’ overgedragen aan de sociaal raadslieden, het maatschappelijk werk, Centrada en het financiële spreekuur, zodat men ook gelijk de hulp kreeg die men daadwerkelijk nodig had.

Proactief

Doordat de Belastingdienst de lijst met mogelijk gedupeerden met de gemeente gedeeld heeft, kan de gemeente hen proactief benaderen. De meeste geven aan op dit moment de zaken op orde te hebben of reeds vormen van ondersteuning te krijgen. Toch loopt men ook tegen problemen aan.

Dat betreft in veel gevallen de zorgverzekering. Doordat daar betalingsachterstanden zijn opgelopen, kan men geen aanvullende verzekering afsluiten en ook niet overstappen naar een andere verzekeraar. Verder hebben veel gedupeerden financiële vragen en zou men graag zien dat gemeentelijke vorderingen ‘on hold’ worden gezet.

Kwijtschelding

De gemeente wil op zich gemeentelijke vorderingen kwijtschelden, maar volgt daarin wel de landelijke lijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat betekent dat andere schuldeisers ook deels de schuld moeten kwijtschelden. Anders betekent kwijtschelding van gemeentelijke schulden alleen maar dat andere schuldeisers aanspraak maken op een groter bedrag. 

Doordat de Eerste Kamer op 2 maart een besluit heeft genomen schulden van slachtoffers in de toeslagenaffaire voor een jaar te bevriezen, kunnen schuldeisers ook een jaar lang geen beslag laten leggen op bezittingen en geld. Ze kunnen wel aanmaningen en betalingsherinneringen sturen, maar de deurwaarden kan uiteindelijk niet optreden. Dat geeft de Belastingdienst de tijd om ook met andere schuldeisers in gesprek te gaan over kwijtschelding. 

Mensen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en daardoor schulden hebben opgelopen of andere steun nodig hebben van de gemeente, kunnen zich blijven melden.