Urker aangehouden voor aanrijden journalist omroep PowNed

Urk - De politie heeft zondagavond een 35-jarige man van Urk aangehouden die verdacht wordt van het aanrijden van een journalist van omroep PowNed bij de Sionkerk zondagmorgen.

Het beeld van de aanrijding en het trappen van een journalist waren zondag op alle Nederlandse journaals te zien. Aanleiding voor het journaille om naar Urk te komen was de bekendmaking dat de Sionkerk de coronaregels had laten varen en dat iedereen weer welkom was in de kerk. Ook regels als anderhalve meter afstand, mondkapjes en het geldende verbod op zingen werden door de gereformeerde gemeente opzij gezet. Alleen als mensen gezondheidsklachten hebben wordt ze aangeraden thuis te blijven. 

In Nederland is met grote verbazing gereageerd op het geweld tegen journalisten. Ook bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel kwam het tot een handgemeen tussen kerkgangers en pers. 

Gemeente Urk, politie en Openbaar Ministerie hebben een gezamenlijk persbericht gestuurd waarin ze de incidenten die zondachtochtend op Urk hebben plaatsgevonden ten zeerste afkeuren. 'Wij staan voor zowel persvrijheid als vrijheid van godsdienst. En iedereen heeft het recht om wel of niet in gesprek te gaan met journalisten. We respecteren elkaar daarbij. Geweld hoort daar niet bij.'

'De politie was zondag opvallend en onopvallend aanwezig op Urk. Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar er voor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen.' Zondagavond heeft de politie de verdachte van de aanrijding alsnog aangehouden.