Column Kees Bakker | Prima zorg!

Onlangs heb ik weer een paar dagen van de gastvrijheid van St Jansdal in Harderwijk mogen genieten. Daar kies je niet zelf voor, zoiets doe je alleen maar als het nodig is, en dat was het.

Onder de indruk

Maar verder zeg ik het zonder enige ironie. Want ik ben echt onder de indruk van de goede zorg die er geboden wordt en de meelevendheid van het personeel en de artsen. Je ligt enorm veel te wachten in een ziekenhuis: op het bezoek van de zaalarts met uitslagen, op een bloedafname, of een infuus. Je ligt bovendien op een kamer met mensen die je niet zelf uitgekozen hebt. Maar binnen die beperkende voorwaarden doet iedereen echt zijn best het je zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Coronatijd

De opname via de spoedeisende hulp is bovendien een bijzondere in coronatijd. Voor degenen die nog steeds denken dat we met een griepje van doen hebben: ik werd door de huisarts doorgestuurd naar de spoedeisende hulp in Harderwijk, maar daar werden op dat moment geen nieuwe patiënten opgenomen, omdat het ziekenhuis vol lag. 

Ik kon er echter wel vast heen gaan, want de beperking zou binnenkort worden opgeheven. Voordeel daarvan was overigens dat het rustig was op de spoedeisende hulp, maar dat terzijde.

De kamergenoot die na mij kwam, een man van ergens in de 70 en woonachtig in Harderwijk, had eerst te horen gekregen dat hij waarschijnlijk naar Zwolle moest. Uiteindelijk was er nog plek voor hem in zijn woonplaats, waar hij met zijn vrouw woont, maar anders is dat voor zo iemand een klein drama om zo ver van huis, alleen, in een ziekenhuis te liggen.

Bezoek

Bezoek was bovendien beperkt tot één persoon per dag, maximaal een half uur. Het zijn geen omstandigheden waar je vrolijk van wordt, een ziekenhuis in coronatijd. En ik lag er alleen maar, ik werkte er niet. Diep respect voor alle mensen die dat wel doen, dat elke dag volhouden en ondertussen ook nog de nodige zorg en aandacht voor de patiënt hebben. 

Mag ik verder nog even zeggen dat het eten prima in orde is, ik er meer brood at dan ik op een gemiddelde dag thuis doe en dat ook de geleverde zorg wat mij betreft top is? En dat de artsen waarmee ik te maken kreeg niet alleen oog hadden voor de ‘technische details’: wat is er aan de hand, hoe kunnen we dat beter maken en hoe is meneer Bakker weer zo snel mogelijk op de been? Nee, er werd ook een vervolgafspraak gemaakt om na de opname te kijken hoe mij (terugkerende) klachten aangepakt moeten worden? 

Geen kwaad woord over St Jansdal wat mij betreft: iedereen zal er zijn eigen ervaringen hebben, daar wil ik niemand in te kort doen, maar wat mij betreft is het een geweldig ziekenhuis.