Beleid De IJsselstreek betaalt zich nu al uit

Biddinghuizen - Een glimlach verschijnt op het gezicht van Marc Zonnebelt, ploegleider van de elite-beloften als hij staat te kijken naar een jeugdtraining van wielervereniging WV De IJsselstreek.

En aantal jaren geleden, vertelt hij, ontstond het plan om de wielerclub terug te krijgen op het niveau van de gouden jaren, toen renners als Fedor den Hertog, Evert Dickhof en Dries van Wijhe, en later vijfvoudig wereldkampioen Theo Bos furore maakten.

Vier nationale titels

‘We hadden, toen we hieraan begonnen, niet durven dromen dat we vijf jaar later al vier nationale titels zouden hebben en weer in de Topcompetitie zouden rijden. Het is echter wel wat we toen voor ogen hadden: het mogelijk maken binnen één vereniging te beginnen als jeugdlid en dan door te groeien tot aan de profs.’

Een aantal jaren geleden werd begonnen de jeugdafdeling weer goed op te bouwen. Zonnebelt: ‘Onder anderen de trainingsvorm is drastisch veranderd. Zo heeft nu iedere groep zijn eigen trainer en eigen niveau. Het is niet meer alleen hard rijden zoals dat vroeger het geval was. We hebben nu een aantal zeer enthousiaste jeugdtrainers die twee keer in de week in Biddinghuizen en Harderwijk training geven op een hedendaagse manier. Er is veel meer balans, met technische en tactische onderdelen. Zo passen we snelle korte onderdelen uit het baanwielrennen toe in de wegtraining.’

Jeugdplan van stal

Dat dit goed werkt bleek vorig voorjaar, toen IJsselstreek-rennertjes een derde plek bemachtigden in een ploegentijdrit tussen ploegen die dit onderdeel al jaren domineerden en er maar liefs zes medailles richting IJsselstreek-jeugd gingen op het districtskampioenschap.

De club heeft ook het jeugdplan uit de jaren negentig weer van stal gehaald. Kinderen van 8 tot 14 jaar die het wielrennen eens willen proberen, kunnen drie gratis proeflessen volgen. Mochten ze daarna lid willen worden krijgen ze clubkleding, helm en een fiets voor een heel seizoen, tegen slechts een klein vergoeding in bruikleen. Ongeacht of ze nu wedstrijden willen rijden of gewoon lekker willen mee trainen .

Zonnebelt: ‘Op deze manier kunnen we ook de financiële drempel bij de ouders wegnemen, en kunnen kinderen een jaar lang kijken of dit hun sport is. Verder bieden we nu buiten met zomerseizoen ook veldrittrainingen en baantrainingen aan'.

Meer informatie staat op www.wvdeijsselstreek.nl/jeugdplan. Aanmelden kan door een mail te sturen naar jeugdcommisie@wvdeijsselstreek.nl.