Grote belangstelling voor livestream opening Huis van de Gemeente Dronten

Dronten - Onder grote publieke belangstelling is maandagochtend het vernieuwde gemeentehuis, voortaan 'Huis van de Gemeente Dronten', officieel geopend.

De publieke belangstelling bleek niet uit de tientallen toegestroomde Drontenaren die het nieuwe Huis van de Gemeente Dronten binnengingen om de opening bij te wonen: de coronaregels maakten dat de opening sober was en voor een select gezelschap. Maar er was wel een livestream en daar stond de teller op een bepaald moment op een kleine 250 bezoekers. Daarmee zou de ontvangstruimte van het nieuwe gemeentehuis daadwerkelijk bomvol hebben gestaan, maar nu was dat dus gelukkig virtueel.

[De tekst gaat verder na de video]

Toekomstbestendig

De afgelopen veertien maanden is het gemeentehuis dicht geweest en is er hard gewerkt het gebouw toekomstbestendig te maken, zodat het fris van de lever weer tientallen jaren mee kan. En dat is gelukt: binnen budget en binnen de gestelde tijd. ‘Dit is een bijzonder moment. Ik had hier met liefst met een heleboel van jullie willen zijn, maar dat kan niet,’ zei verantwoordelijk wethouder Roelof Siepel bij de opening maandag.

De verbouwing heeft iets meer dan 20 miljoen euro gekost, maar daarvoor heb je ook wat. Het gebouw is zelfvoorzienend qua energie: zonnepanelen op het dak en de ‘solar parking’ achter het gemeentehuis geven het gebouw en haar medewerkers voldoende energie die nodig is om dagelijks het werk te doen. Maar ook bij het (her)gebruik van materialen en de gescheiden watersystemen is aan duurzaamheid gedacht, om maar eens een paar dingen te noemen.  Daarnaast zijn de etages, waar de ambtenaren werken, toekomstbestendig ingericht. ‘De schotten tussen afdelingen en teams zijn letterlijk weggehaald.’

Centrale ontmoetingsplein

Siepel is met name ook trots op het centrale ontmoetingsplein. ‘Dit is het hart van het Huis van de Gemeente Dronten,’ sprak hij. De ruimte is groter geworden dan voorheen, niet alleen door de ruimtelijke indeling, maar ook doordat de gevel van de entree naar voren is gehaald.

[De tekst gaat verder na de foto]

Kunstwerk Iris Hagel  

Grootste blikvanger in de centrale ruimte is het kunstwerk van Iris Hagel. De kunstenares legde uit dat het kunstwerk begint bij het verleden, klei en water, en dat er symbolen uit de vier kernen Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en Ketelhaven in zijn verwerkt, die zijn gekomen uit de inbreng van inwoners. ‘Symbolen als de polderpioniers, de Swifterbantcultuur, de ijsvogel en de windmolens, alles wat belangrijk is voor Dronten.’ In het kunstwerk zijn ook symbolen verwerkt voor de tulpen van de tulpenroute die Dronten elk jaar kleur geven en water, de blauwe kringellijn naar boven. ‘De spiegel staat symbool voor de inwoners van Dronten, die toch vooral zichzelf zijn.’

Supergaaf

Hagel zei verder het supergaaf te vinden dat ze hier de afgelopen maanden aan heeft kunnen werken, samen met haar vader John Hagel van XL De Ateliers. 

Na de opening volgde een vooraf opgenomen tour door het gebouw. Ook de nieuwe raadszaal is daar het noemen waard: ‘Het hart van de democratie, het hart van het Huis van de Gemeente Dronten,’ zei Paul Vermast, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

De opening en de tour zijn via de site van de gemeente na te kijken. En zodra het weer kan, kan iedereen zelf een kijkje nemen in het nieuwe Huis van de Gemeente Dronten. 

Lees ook: Verbouwing gemeentehuis Dronten nadert voltooiing