Dronten krijgt aanzienlijke bijdrage voor bouw betaalbare woningen

Dronten - De gemeente Dronten krijgt de gevraagde bijdrage voor de bouw van ruim 800 woningen in het Hanzekwartier. Dat heeft men van minister Kajsa Ollongren te horen gekregen.

Betaalbaar segment

Het gaat om een bijdrage van 4,9 miljoen euro. Die is bedoeld als bijdrage in de kosten van het laten bouwen van ruim 800 woningen in de volgende fase van de ontwikkeling van het Hanzekwartier. Daarbij gaat het in 90 procent van het totale aantal om woningen in het ‘betaalbare segment’: huurwoningen met een maandhuur tot de huurtoeslaggrens, middeldure huurwoningen met een maandhuur tot 1.000 euro per maand en koopwoningen tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (momenteel 325.000 euro v.o.n.).

De eerste woningen moeten binnen drie jaar in aanbouw zijn en het project moet binnen tien jaar zijn afgerond.

Voortvarend aan de slag

De gelden waren beschikbaar vanuit de regeling Woningbouwimpuls, waar het rijk de komende jaren een bedrag van ruim een miljard euro in stopt om gemeenten te helpen met het laten bouwen van woningen om de woningnood op te lossen. Dronten had in een tweede ronde van deze woningbouwimpuls geld gevraagd. In totaal is er in de tweede tranche van de Woningbouwimpuls is 226 miljoen euro (exclusief btw) toegekend aan 30 projecten in 28 gemeenten. Hiermee kunnen ruim 44 duizend woningen worden gerealiseerd, waarvan circa 67% binnen het betaalbare segment.   

‘De nu toegezegde bijdrage betekent een forse verlaging van het voorziene financiële tekort voor dit belangrijke project. Wij verwachten voortvarend verder te kunnen gaan met de woningbouw in het Hanzekwartier,’ schrijft woningbouwwethouder Ton van Amerongen aan de gemeenteraad.

Lees ook: Dronten vraagt bijna 5 miljoen euro subsidie voor bouw 800 woningen